Grannen har byggt altan och Magnus Carlson har funderat på att göra samma sak. Han bor på Serenius väg och där han står på baksidan av huset är det mindre än 20 meter till lastbilarna och bilarna som dundrar förbi på Lennings väg. Appen på telefonen visar ljudnivåer kring 70 decibel.
Det bullrar en hel del, berättar han. Men sedan han bytte till nya fönster har oljudet minskat inomhus.
– Men väggarna är tunna så det hörs en del ändå. Vi visste ju det här när vi köpte huset, men det är klart, det vore trevligare om det bullrade lite mindre.
Bullret längs med Lennings väg har varit uppe tidigare i miljönämnden, men än har inget gjorts. På andra sidan vägen har några grannar byggt egna bullerskydd.
De allra flesta klagomål från trafikbuller i Nyköpings tätort kommer från personer som bor just på Lennings väg, men även Eskilstunavägen i Oppeby och från personer som bor nära motorvägen. Personer som bor i hus störs mer än dem som bor i lägenhet på exempelvis Järnvägsgatan och Repslagaregatan, trots att bullret når bostadshusen mer där.
För att få en överblick över bullret i stan har kommunen beställt en kartläggning och vilka vägar som bullrar mest. Kartläggningen visar att en rad gator sticker ut, exempelvis Brunnsgatan, Järnvägsgatan, Lennings väg och några till. De riktvärden som finns för buller inomhus och vid fasad överskrids de inte på de flesta ställen. Med växande befolkning ökar dock även trafiken och därmed bullret. Med hjälp av kartläggningen ska kommunen kunna se var eventuella bullerskydd ska placeras.
Samtidigt är bullernivå inte automatiskt samma sak som störning. Att exempelvis fler klagomål kommer på Lennings väg än på Järnvägsgatan kan bero på hur husen är byggda.
Exakt som ska göras åt bullerproblemen redan nu är oklart, men när kartläggningen ska presenteras för bygg- och tekniknämnden vill Carl-Åke Andersson (S), ordförande i nämnden, att förslag på åtgärder finns med på en gång.
– Men som jag förstår är det några gator som sticker ut. Då finns det två vägar. Det ena är att åtgärda de fastigheter som finns i anslutning till gatorna och det andra är att åtgärda trafiken. Det kan vara olika lösning från fall till fall.
Men den trafik som stängs av på en gata tar vanligen en annan väg och då förflyttas helt enkelt bullret.
– Trafiken rör sig, gör man åtgärder på en punkt får det konsekvenser på en annan punkt. Det är ofta ett mycket komplext pussel, säger Carl-Åke Andersson.