Transman som födde barn kallades "mamma" – anmäler diskriminering

En transman som födde barn på Nyköpings lasarett ville bli kallad "pappa", men i journalen benämns han som "mamma". Nu utreds Region Sörmland av Diskrimineringsombudsmannen.

"Det kan vara så att vi är fast i idén att en mamma är en mamma, och en pappa är en pappa", säger Marie Bennermo på Region Sörmland. Arkivbild.

"Det kan vara så att vi är fast i idén att en mamma är en mamma, och en pappa är en pappa", säger Marie Bennermo på Region Sörmland. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Nyköping2024-06-17 10:46

Transmannen som föddes kvinna men identifierar sig som man, har kvinnliga könsdelar.

Han uppger i sin anmälan till DO att personalen respekterade hans önskemål om att kallas för "pappa" medan han var på sjukhuset. En önskan som också var skriven på förlossningsrummets whiteboard-tavla. 

Men i sin journal, menar mannen, att han vid två tillfällen benämns som "mamma", vilket han upplevt som diskriminerande.

Han känner sig också kränkt av att en enkät, som han fått via 1177 efter förlossningen, riktade sig till "gravida kvinnor och nyblivna mammor". 

DO fällde tidigare i år två regioner, som tvingades betala skadestånd till två patienter, efter att vårdpersonal felkönat patienterna. De fallen gällde dock inte epiteten "mamma" och "pappa", något som DO inte tidigare har prövat.

Marie Bennermo, regionens chef för patientsäkerhet, välkomnar mannens kritik.

– Vi måste vara öppna inför de förändringar som samhället befinner sig i. Det kan vara så att vi är fast i idén att en mamma är en mamma, och en pappa är en pappa. Det är därför viktigt att dra lärdomar av sådana här ärenden. Vi uppskattar verkligen när de här personerna hör av sig till oss så att vi kan förbättra vår dialog, säger hon.

undefined
Marie Bennermo, chef för patientsäkerhet på Region Sörmland.

En möjlig förklaring till att mannen benämnts som "mamma" i journalerna kan, enligt Marie Bennermo, vara att sjukhusets IT-system automatiskt skrivit just "mamma".

– Vi måste utreda det här, men det skulle exempelvis kunna vara så att det automatiskt blir "mamma" om en person inte har bytt juridiskt kön. Men jag kan inte säga om det är så i det här fallet.

När det kommer till enkäten riktad till "nyblivna mammor och gravida kvinnor", tror hon inte att ansvaret ligger hos regionen eftersom den kommer från 1177.

RFSL:s ordförande Peter Sidlund Ponkala tycker att det är självklart att personer ska benämnas enligt deras identitet. Han föreslår att vården skulle kunna lägga till en term utöver "mamma".

– Man kan ju tänka sig könsneutrala varianter. Till exempel kan man skriva "person som fött barn". Det ena begreppet utesluter inte det andra, tänker jag. Men det ska bli väldigt intressant att se vad DO kommer fram till.

Regionen ska komma med svar på mannens anmälan senast på onsdag, innan DO fattar beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!