– Jens behöver träna varje vecka i bassäng.
Det säger Helena Pettersson, mamma till Jens, som fyller fyra år i sommar. Han har en ovanlig neuromuskulär sjukdom, SMA, och enligt specialistläkarna behöver han bassängträning, berättar mamman.
I dag får Jens bada varje vecka i sjukhusbassängen vid Nyköpings lasarett. Men hur det blir med den saken i framtiden är osäkert. Just nu utreder Region Sörmland möjligheten att stänga sjukhusbassängerna.
Det är mot bakgrund av regionens ansträngda ekonomiska läge, som politikerna har gett uppdraget att utreda om bassängerna kan stängas. En första del av utredningen redovisades för politikerna på regionstyrelsen i tisdags. Och enligt den saknas starka bevis för att bassängträning skulle vara bättre än träning på land – åtminstone för de allra flesta patienter.
Magnus Johansson, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, påpekar också att andra regioner har avvecklat sina bassänger.
Men Jens mamma Helena Pettersson ser inga andra möjligheter än bassängträning för sin sons del.
– Jens måste bada. Det är jätteviktigt på alla sätt och vis för honom, säger hon.
Jens är rullstolsburen och kan inte stå själv utan hjälpmedel. I vattnet kan han träna bål och balans, och känna en större frihet eftersom han kan röra sig bättre i vattnet.
Helena Pettersson ser det inte som realistiskt att träningen skulle kunna genomföras i ett vanligt badhus, eftersom det krävs särskilda anpassningar som inte finns där.
– Jens är fortfarande så pass liten att vi kan bära honom. Men på sikt kommer han att behöva vinschas ner i en pool. Han behöver fysiska hjälpmedel som inte finns. Duschar och omklädningsrum måste göras om för funktionshindrade, säger hon.
Från början var det sagt att utredningen om sjukhusbassängernas framtid skulle vara klar under det första kvartalet i år. Men på tisdagens möte i regionstyrelsen förlängdes uppdraget. Anledningen är att utredningen kommit fram till att det finns patienter där det är svårt att hitta alternativ till sjukhusbassängerna.
– Det finns ganska begränsad evidens eller vetenskapligt stöd för att bassängträning skulle vara bättre än landbaserad träning. Men det finns en grupp patienter där vi skulle önska utreda vidare, säger Magnus Johansson, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.
Kostnaden för de sjukhusbassänger som i dag finns vid länets tre sjukhus har beräknats till sju miljoner om året. Utöver driftskostnader tillkommer investeringsbehov eftersom en del av bassängerna kommer att behöva renoveras.
Även om bassängerna stängdes, skulle en del kostnader kvarstå eftersom patienterna då skulle erbjudas annan form av rehabilitering.
Men det alternativet ser Helena Pettersson alltså inte framför sig i sin sons fall. Om det inte skulle finnas någon möjlighet till bassängträning i Sörmland, skulle Jens behöva åka till någon annan region, menar hon.
Att utredningstiden har förlängts tolkar hon som att ansvariga i regionen ändå ser att det kan finnas problem med en nedläggning. Hon hoppas att politikerna ska besluta att sjukhusbassängerna ska vara kvar, och välkomnar dem att kontakta henne om de vill sätta sig in i varför bassängerna behövs.
– De får gärna höra av sig, säger hon.
Den färdiga utredningen, som ska ligga till grund för politikernas beslut om en eventuell nedläggning, ska redovisas för regionstyrelsen den 18 juni.