Trenden: Ungdomarna jagar starkaste solen

Att hudcancer har fördubblats de senaste 20 åren oroar inte en del ungdomar. Det är trendigt att jaga största möjliga mängd UV-strålning – för att bli maximalt solbränd.

Ett svalkande dopp i Stendörren för Viola Österman och John Frisö. Ungdomar ser till att sola när UV-indexet är som högst för att bli solbrända.

Ett svalkande dopp i Stendörren för Viola Österman och John Frisö. Ungdomar ser till att sola när UV-indexet är som högst för att bli solbrända.

Foto: Maya Goldschmidt Wikdahl

Nyköping2024-08-05 04:43

Mitt på dagen, när solen står som högst, är den ultravioletta strålningen som starkast och risken att bränna sig störst. Precis då maxar många unga sin tid i solen för att bli så solbrända som möjligt. I sociala medier sprids trenden och många hakar på. Poängen är att hålla stenkoll i sin väder-app på mobilen på UV-indexet som visar när det är störts risk – eller chans – att bränna sig.

När tidningen träffar badande ungdomar i Stendörren en solig eftermiddag är trenden en snackis, men vissa är mer skeptiska än andra.

– Det känns snarare som något man tittar på för att veta när man ska smörja sig lite extra, säger Maaike Kok, 21, som tillbringat senaste timmen i solen med kompisarna Linnea Gustafsson, 23, Agnes Niemi, 22, och Elias Owenius, 22.

– Man vill inte bränna sig, säger Linnea Gustafsson.

undefined
Vännerna Elias Owenius, Agnes Niemi, Linnea Gustafsson och Maaike Kok kollar på UV-indexet för att veta när de ska vara extra noga att smörja in sig med solkräm.

Just idag har de inte smörjt sig med solkräm, men annars brukar de alltid göra det.

Viola Österman, 18, och John Frisö, 19, från Nyköping såg till att ta en solig klippa vid halv elva – och sedan dess har de legat och stekt. Båda är entusiastiska anhängare av trenden.

Tänker ni något på riskerna med att sola?

– Jo, man vet ju om dem, men det hindrar en inte, säger Viola Österman och skrattar.

– Nja, det skulle jag nog inte riktigt säga. Men det kanske man borde, säger John Frisö.

Ingen av dem brukar använda solkräm, förutom när de bränt sig. Idag när UV-indexet går ned, ska de åka hem.

undefined
John Frisö åkte med Viola Österman till Stendörren för att sola och dyka i vattnet.

Massara Yousuf, ST-läkare på hudkliniken på Mälarsjukhuset i Södermanland, kommenterar: tycker att det är allvarligt att det är en trend att sola när UV-indexet är som högst:

– De äldre önskar att de visste om riskerna och vikten av att skydda sig när de solade på 80-talet. De unga vet om riskerna, men blundar för dem. Det enda ungarna pratar om är att bli bruna och de tänker inte på konsekvenserna. Som ung tänker man att man är odödlig, säger Massara Yousuf.

Enligt Socialstyrelsens siffror har hudcancerformen malignt melanom blivit dubbelt så vanlig de senaste 20 åren.

– Ju mer man bränner sig, desto högre är risken att man får hudcancer, inklusive malignt melanom, i framtiden. Vi får fler hudförändringar ju äldre vi blir. Det som vi får från solen kanske vi inte märker när vi är unga, men när vi är äldre märker vi det, säger Massara Yousuf.

Hon tillägger:

– Huden glömmer aldrig.

UV-index

UV-indexet är ett mått på den ultravioletta strålningen från solen som når jorden. På våra breddgrader brukar indexet på sommaren ligga mellan fyra och sju, medan det blir högre ju närmre man kommer ekvatorn. I bergstrakter kring ekvatorn hittar man de högsta värdena där UV-indexet kan vara högre än 20. Rekommendationen är att bära solkräm från UV-index tre. 

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!