– Jag märkte av svettningarna när jag var 45 år. Jag blir så varm att jag får panik. Jag stod i styrelserummet, slängde av mig tröjan och väste till gubbarna "ni har fruar!", säger Jenny Stegmar Silfver och skrattar.
Vårsolen gör sig påmind i Crossfit Nyköpings träningslokal. Den är ljus och kan liknas vid en lekplats för vuxna. Längsmed väggen står kettlebells i färggranna kulörer, som får sällskap av en stor klätterställning klädd med stänger, rep och ringar att hänga i.
Här tränar Jenny Stegmar Silfver, 50, flera gånger i veckan tillsammans med sina kompisar Lotta Stenberg, 53, och Jannika Ahl, 53. Alla tre har en sak gemensamt, de älskar att träna.
– Det här är mitt andra hem, säger Jenny Stegmar Silfver.
– Du bor ju här, fyller kompisen i och skrattar.
Trion har snart känt varandra i tre decennier. De har barn i samma åldrar och delar stort som smått i livet – bland annat klimakteriet, även kallat övergångsåldern.
Det är en period då produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen avtar och menstruationen upphör – menopaus. Det inträffar oftast omkring 50-årsåldern och kan ge symtom som värmevallningar, nedstämdhet, torra slemhinnor och sömnproblem.
För Jenny Stegmar Silfver visade sig de första tecken på klimakteriet som värmevallningar, och för Jannika Ahl av att hon inte kände igen sig själv.
– Jag blev låg och tappade lusten till saker. Jag kände inte igen mig själv och tänkte 'jag är en glad och lycklig person, varför är jag inte det längre?', berättar hon.
Det är östrogen som minskar i kroppen under klimakteriet. När det sker störs produktionen av endorfiner, som bland annat är viktig för temperaturregleringen. När nivåerna av endorfin minskar, ökar risken för värmevallningar. Vid fysisk aktivitet ökar endorfinproduktionen och en studie från Linköping Universitet visar att just styrketräning kan hjälpa till mot klimakteriebesvär.
Där deltog 58 kvinnor som delades upp i två grupper. En grupp styrketränade, den andra inte. Resultatet visade att de kvinnor som styrketränade minskade sina värmevallningar med 44 procent. Det har Jannika Ahl och Jenny Stegmar Silfver märkt av genom sin träning.
– Styrketräning är bra ju äldre du blir. Om inte jag har tränat svettas jag som att någon häller en hink vatten över mig, säger Jenny Stegmar Silfver.
En del kvinnor kan uppleva mycket besvär – andra inga alls. Lotta Stenberg har inte märkt av något, och gissar på att det har att göra med sin aktiva träningsbakgrund.
– Jag har aldrig reflekterat över det, men är glad att slippa, säger hon.
Däremot har kompistrion flera väninnor som har påverkats så mycket av förändringarna i kroppen att de blivit deprimerade.
Ett exempel är en vän som isolerade sig och slutade att umgås med andra. Till slut tog hon hjälp och mår idag bra.
Klimakteriebesvär kan utöver styrketräning även behandlas med läkemedel som innehåller östrogen och gulkroppshormon, något som Jenny Stegmar Silfver och Jannika Ahl har testat.
Trion tycker att det ska pratas mer om klimakteriet.
– Underskatta inte att prata med kompisar i samma ålder om det här, istället för att försöka att tona ner det, säger Jannika Ahl.
Lotta Stenberg fyller i:
– Jag är glad att om, och kanske när det kommer för min del, så vet jag hur ni har haft det och då behöver jag inte undra över vad det är som händer, säger hon.