"Tror aldrig Nyköpinghaft ett så stortkulturevenemang"

5000 besökare väntas till Släktforskardagarna i Nyköping som inleds under torsdagen. – Vi har lyckats engagera många intressanta talare, tycker Barbro Stålheim.

Nyköping2015-06-16 08:55

Sedan 1987 hålls Släktforskardagarna årligen i augusti, på olika platser i Sverige. För 15 år sedan ansökte Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening om att få ordna arrangemanget, men nekades. Förra året stod det dock klart att Släktforskardagarna hålls i Nyköping sista helgen i augusti 2015 med start i dag torsdag.

– Glädjen i föreningen var stor när vi fick beskedet, säger Barbro Stålheim.

Hon är ordförande i Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening och före detta ordförande i Sveriges släktforskarförbund. Hon var projektledare för Släktforskardagarna i Gävle 2012 och är nu projektledare för Släktforskardagarna 2015.

– Det här är en jättestor händelse! Jag tror inte att Nyköping har haft ett så här stort kulturevenemang tidigare. Släktforskardagarna i Sverige är Europas näst största och en av världens största sammankomster för släktforskare, berättar Barbro Stålheim.

Hallar – för föreläsningar och mässa – på Rosvalla är bokat sedan två månader. Rum på samtliga hotell i Nyköping likaså. Evenemanget har hemsida. Festligheter är planerade sedan länge. Invigningstalare, föreläsare och utställare också bokade sedan länge.

– Det är mycket att tänka på! Men gensvaret från föreningens medlemmar har varit enormt, konstaterar Barbro Stålheim.

Hon räknar med 5000 besökare – framför allt från Sverige, men också från Norden och USA.

– Men jag hoppas verkligen att många från närområdet passar på att komma. Vår största utmaning är att marknadsföra dagarna som det kulturevenemang det är, ett arrangemang som inte bara vänder sig till släktforskare.

Drygt 80 av föreningens medlemmar ställer upp som funktionärer under Släktforskardagarna. Ulla Kalén, Christina Hjalmarsson, Ingrid Svedberg och Ann-Charlotte Regnér Johansson har tillsammans med Barbro Stålheim bokat föreläsare. Temat för årets Släktforskardagarna är "Ett gods – en värld".

– Vi vill spegla det sörmländska landskapet där herrgårdar och slott ligger tätt och den tid då godsen var stora arbetsplatser, nästan en egen värld i den stora världen, berättar Barbro Stålheim.

Landshövding Liselott Hagberg och kommunalråd Urban Granström kommer att inviga arrangemanget. Karin Lindvall, etnolog och länsmuseichef i Sörmland, ska sedan hålla den inledande föreläsningen på temat. Genom exempel från Sörmland vill hon ge en inblick i godsens komplexa verklighet under 1800- och 1900-talen.

Totalt 33 föreläsare ska tala i olika ämnen. Fem av föreläsarna – Karin Bojs, Peter Sjölund, Claes Westling, Kari-Matti Piilahti och Magnus Bäckmark – passar på att släppa nya böcker i samband med Släktforskardagarna i Nyköping.

Hur ser budgeten för arrangemanget ut?

– Den har passerat sjusiffrigt. Utställarna får betala för sina monterplatser. Vi har fått några bidrag, bland annat från landstinget, Sörmlands sparbank, Sveriges Släktforskarförbund och ArkivDigital AD Online. Några av föredragen sponsras av några av utställarna, exempelvis lånar Datarådgivarna och Medborgarskolan ut datorer till oss. För vår lokala förening är detta ett vågspel, men vi räknar med att Släktforskardagarna ska gå runt och hoppas att det blir en liten vinst, som kommer föreningens 650 medlemmar tillgodo. Vi firar 35 år i år och det ska vi fira senare i höst!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om