Redan i februari pekade preliminära siffror på att kommunen skulle gå plus med 51 miljoner kronor 2020. Nu visar årsredovisningen att man räknade rätt.
– Det är ett överraskande bra resultat. Man ska komma ihåg att vi under 2020 hade en prognos som pekade mot minus 90 miljoner, säger kommunalråd Urban Granström (S), som presenterade årsredovisningen tillsammans med kommunalråden Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP).
Enligt trojkan finns det flera orsakar till att pandemiåret gick bättre ekonomiskt än befarat. De generella statsbidragen ökade med hela 154 miljoner kronor, skatteintäkterna höll sig stabila och insatser inom skolan och omsorgen dämpade kostnadsutvecklingen.
Ett annat tecken på att 2020 gick bra rent ekonomiskt är att kommunen investerade stora belopp – bland annat i den nya förskolan vid Träffen, i en ny ridsportanläggning och i det gamla Försäkringskassehuset – utan att öka lånen. Den totala låneskulden var oförändrat 2,45 miljarder kronor.
Andra positiva trender är att 658 nya bostäder färdigställdes – vilket är det högsta siffran någonsin – och att befolkningen ökade med 480 personer. Även det sistnämnda är en riktigt stark siffra, menar Jukka Taipale, ekonomichef.
– Vår befolkning ökar betydligt mer än riket som helhet. Nyköping är fortsatt en väldigt attraktiv plats att flytta till. Det är viktigt inför framtiden, säger han.
Orosmolnen hänger samman med de negativa effekter coronakrisen har på delar av näringslivet och på arbetslösheten. Under senare år har Nyköping haft en växande besöksnäring, en bransch som drabbats mycket hårt av pandemin.
Den relativt stora besöksnäringen kan förklara att ungdomsarbetslösheten och kostnaderna för ekonomiskt bistånd ökar snabbare i Nyköping än på många andra orter, menar Urban Granström.
– Det är en varningsflagga och något vi följer noga, säger han.
Flera av de stödpaket som kommunen införde 2020 för att stödja näringslivet är fortfarande igång (under 2020 kostade de totalt 4,7 miljoner kronor). Den styrande majoriteten hoppas också att delvis nya insatser – som digitala Nyköping och tankarna på att omvandla Öster till en återbruksstadsdel – ska ge en ny injektion när pandemin väl är slut.
– Men det viktigaste är att Nyköping fortsätter att utvecklas i det stora, med infrastrukturprojekt som Resecentrum och Ostlänken, säger Urban Granström.