– Det är frustrerande, men det andas ändå en nybyggaranda trots allt. Mitt i den svåra situationen finns det en härlig energi.
Det säger Karin-Malin Pettersson som tillträdde som kriminalvårdschef för Arnöanstalten 1 september.
I fjol meddelades att ett nytt häkte skulle byggas på anstalten, med 36 platser. Det skulle även skapa 30 nya arbetstillfällen.
Bakgrunden är en kraftig platsbrist över hela landet och Kriminalvården beslutade att bygga en stor mängd nya häktes- och anstaltsplatser.
Häktet på Arnö ska vara ett komplement till häktet i polishuset på Folkungavägen som i dagsläget är det enda i Sörmland.
De nya platserna i Nyköping byggs i form av modulhus och flera av dem har kommit på plats. Men hela projektet har blivit försenat.
– Vi hade tänkt öppna under den här hösten. Nu ser det ut som att vi inte kommer vara färdiga förrän i mitten av nästa vår som tidigast. Och i allra värsta fall efter sommaren. Det hänger ihop med sena leveranser av byggmaterial och teknisk utrustning, säger Karin-Malin Pettersson.
Modulhusen blir tre våningar höga med rum för intagna och personal samt promenadgårdar på den tredje våningen.
Karin-Malin Pettersson säger att det fortfarande finns ett "stort akut behov" av fler platser. I nuläget tvingas de pussla från dag till dag för att lösa logistiken.
Den tidigare kalkylen, 36 nya häktesplatser och 30 nya jobb, har förändrats.
– Det kommer uppstå lite drygt 40 arbetstillfällen, kanske ännu fler. Och vi planerar för att kunna dubbelbelägga delar av bygget vilket innebär att det kan bli upp till 44 klienter, säger Karin-Malin Pettersson.
Hur länge fungerar det att ha ett häkte i moduler?
– Husen ska klara av åtminstone tio år, men jag tror att de kommer kunna stå ännu längre om vi behöver det. Och det är ingen ljusning när det gäller inflödet av klienter, tyvärr. Det finns ett otroligt stort behov.
Hon fortsätter:
– Vi har medarbetare som jobbar i ett oerhört ansträngt läge. När man har det så här trångt på anstalt och häkte så blir det skav och konflikter kan uppstå bland våra klienter. Det påverkar våra medarbetares vardag på ett sätt som är jättetufft. Precis som vården hade vi det tufft under pandemin och sedan övergick det i ett väldigt ansträngt beläggningsläge.