"Turkiet hatar svenska pass"

Svenska pass är tekniskt sett en av världens säkraste id-handling. Trots det förlorar de sin trovärdighet.

Kjell Battaroff

Kjell Battaroff

Foto:

Nyköping2014-09-02 06:56

De svenska passen har blivit en handelsvara för den organiserade brottsligheten. Enligt Schengens informationssystem finns det drygt 180 000 stulna eller borttappade svenska pass som fortfarande är giltiga resehandlingar.

Bakom den minskade trovärdigheten står rätten att kunna få utfärdat ett obegränsat antal pass i Sverige. Det utnyttjas av kriminella organisationer och enskilda aktörer, enligt Rikskriminalpolisen.

Det finns inget land i hela världen som har så många pass på drift i förhållande till sin befolkningsmängd, förklarar Kjell Battaroff, biträdande gränspolischef och kommissarie.

– Turkiet, till exempel, är vansinniga på Sverige. Där är det, det vanligaste passet i världen som används illegalt som så kallade "look-alike"-pass, säger han.

Personer kan sälja svenska pass för drygt 5 000 kronor till kriminella organisationer. De säljer i sin tur vidare det som ett "look-alike"-pass för upp till 80 000 kronor. Enligt Rikskriminalpolisen kan ett smugglingspaket, där ett svenskt pass ingår, kosta 300 000 kronor.

– Vi har kanonpass. De är jättefina och säkra men totalt odugliga för att det är så många pass på drift. I Sverige ser vi inte passet som en värdehandling eller vägen till frihet som många i oroshärdar gör, för det är så lätt att upprätta ett nytt, säger Kjell Battaroff.

I våras rankades det svenska passet som ett av de bästa i världen för att det accepteras av flest länder utan ytterligare krav på visumhandlingar. Hela 173 länder kan du åka till utan att behöva visum, men det kan komma att ändras. Den minskade tilliten för de svenska passen kan, enligt Kriminalpolisen, innebära att visumkrav införs för svenska medborgare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om