– Det är alltifrån unga till 120-åriga granar.
David Lundevall, markförvaltare i Nyköpings kommun och ansvarig för det stora projektet i Strandstuvikens naturreservat, visar runt medan stora maskiner forslar bort granstockarna. 8 280 granar hittills har avverkats här i området, sedan arbetet påbörjades i slutet av augusti. Nu strilar solljuset genom ekarnas kronor och det knastrar lätt under skosulorna av gamla grangrenar.
David Lundevall visar på skillnaden:
– Här kunde man tidigare bara se 50 meter, nu kan du se genom skogen åtminstone 250 meter, säger han och fortsätter:
– Tanken är inte att vi ska utrota granen i området, utan ta bort för att marken ska bli till skogsbeklädd betesmark. Vi planerar också för fler leder för gång, ridning och mountainbike.
Strandstuvikens naturreservat är ett kanske litet bortglömt naturreservat i Nyköping. Det nära 1 000 hektar stora området ligger vid Östersjökusten, mellan Nyköping och Oxelösund, och nås enklast med bil eller cykel, antingen vägen via Arnö mot Strandstuviken eller via Flättna. Området består av ett par uddar samt två grunda havsvikar, Snäckviken och Strandstuviken, och är även en av länets värdefullaste rastplatser för flyttfåglar – omkring 250 arter har observerats här. Här finns också en rundslinga på Sörmlandsleden på åtta kilometer.
Skogen har dock varit för tät, framförallt på grund av mycket gran. Bland annat därför togs beslutet att avverka en del av dessa, dels för att förbättra den biologiska mångfalden, dels för att göra skogen mer framkomlig för både människor och betande kossor – här betar omkring 150 kor och tanken är att de nu ska bli fler.
Det är ett stort och speciellt arbete med att avverka så pass mycket gran i ett naturreservat. Arbetet måste göras med försiktighet med tanke på de djur- och naturvärden som finns.
– Mig veterligen har ingenting liknande gjorts på kommunens mark tidigare, säger David Lundevall.
Och det har funnits intresse för hur ett sådant här arbete genomförs även från andra kommuner. Representanter från både Linköpings och Karlstads kommuner har varit på plats.
– Det är väldigt roligt och jag tror att resultatet kommer bli väldigt bra – det kommer bli en mycket trevligare och öppen skog, säger David Lundevall.
Avverkningen i naturreservatet beräknas vara färdig i november. Under 2024 inleds arbetet med de första etapperna av nya gång-, cykel- och ridleder.