TV: Ån pryds av nytt konstverk

"Under my hat" är ett inlägg i klimatdebatten, både angående politiken och miljön, enligt konstnären Anna Berglind.

Nyköping2014-06-26 10:07

En två och en halv meter bred hatt och handske i rosa plast från Stegoplast i Nyköping med inbyggd belysning finns nu på plats i Nyköpingsån mellan Rökeriet och Tovastugan.

Skulpturen hyrs ut till Nyköping av konstnären och skaparen Anna Berglind. Innan har "Under my hat" stått i Göteborgs stora hamnkanal i närhet till Gustav II Adolf-statyn. De båda konstverken pekade mot varandra och var del av Berglinds tanke med konstverket. 

– Grejen med "Under my hat" är att det är ett inlägg i debatten om klimat och klimatförändringar, med alla översvämningar som sker. Man har svårt att se om den är på väg att sjunka eller resa sig i vattnet, säger konstnären.

Dessutom, menar konstnären, att skulpturen uppmanar till reflektion över andra kungastatyer och maktsymboler.

Konstverket anspelar på Gustav II Adolfs historia i Nyköping, som var son till hertig Karl och växte upp i Nyköping. När Gustaf II Adolf stupade i Lützendimman 1632, fraktades han hem till Nyköpingshus och låg här på ”lit de parade” i elva månader.

Vad tycker du om människors reaktioner på konstverket?

– Det är lustigt att folk har så mycket åsikter. Det man ser i konstverket speglar vad man själv tänker och tycker. Kultur är tänkt att reflekteras över och fundera över men lite humor skadar inte, säger Anna Berglind.

"Under my hat" kommer att kunna beskådas i Nyköpingsån fram till 1 september. Var skulpturen hamnar efter Nyköping är inte säkert.

– Det är lite som en stafettpinne. Man vet aldrig var den dyker upp härnäst, men fortsättning följer, säger Anna Berglind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om