– Jag såg ett ansikte som stack upp ovanför ytan som tittade mot mitt håll. Min första tanke är att det måste vara en säl, säger han.
Gustav Risén hade hunnit till hamnområdet när han fick syn på sälen. Han stannade därför till med cykeln för att fånga ögonblicket med sin mobil.
Blev du förvånad?
– Ja, väldigt förvånad.
Som man kan se på filmen så försvann sälen lika snabbt som den dök upp och Gustav Risén var tvungen att fortsätta cykla mot sitt jobb.
Enligt Ludwig Nilsson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen, så är det inte jättevanligt att sälen simmar så långt in som till Nyköpingsån eftersom djuren är skygga.
– Det är mycket som händer längs ån men gråsälens skygghet påstås minska. Jag tror det blir mer säl i ån med tanke på att det blir tätare med gråsäl i Sörmland, så det kan bli mer av den varan.
Han menar att kurvorna över gråsälens ökningstakt är brantare i just Sörmland jämfört med andra östkustlän. Anledningen är bland annat den långgrunda och variationsrika kusten.
– Trendkurvorna kan tolkas så att de testar Sörmland sedan testar de någon annan stans, sedan kommer de tillbaka.
Enligt Ludwig Nilsson är de smarta djur som äter exempelvis öring och gädda av god kvalitet. De stora fiskarna överlever längst och kan reproducera sig mest.
– Ur ett kortsiktigt beståndsperspektiv är de stora fiskarna viktiga. Ur ett långsiktigt perspektiv kan ett för hårt uttag av stor fisk, från bland annat från predation av säl, innebära stora långvariga lokala förluster och därmed försvåra bevarandet och återetablering av rovfisk längs kusten och den viktiga konnektiviteten mellan bestånden.