TV: Vrålande och legendariska flygplan

Högt upp bland molnen och ovanför F11-museets luftrum på Stockholms Skavsta Flygplats hörs flygplansmuller.

Foto:

Nyköping2014-08-31 10:12

Det var legendariska maskiner som tog plats i luftrummet ovanför Skavsta på söndagen. Med ett vrål som gav många i publiken gåshud flögs Spitfire-planet både lågt och högt av piloten Pär Cederquist. En loop, två loopar, tre – jaktplanet med meriter från Andra världskriget som numera ägs av Biltema, gjorde inte de förväntansfulla besökarna besvikna.

Strax efter Spitfire-uppvisningen avslutats lyfte fyra stycken Saab Safir-plan. Tillsammans flög piloterna Niklas Eriksson, Tommy Hansson, Curt Cronerud och Alf Ingesson Thoor synkroniserat i grupp. De fyra piloterna är erfarna flygare. Innan de lyfte berättade Alf Ingesson Thoor, som lyssnar till det passande smeknamnet "Luft-Affe", om den gången han fick motorstopp flygandes över Östersjön.

– Jag fick skjuta upp katapultstolen, landa med fallskärmen i vattnet och vänta på att bli upphämtad med helikopter, säger han.

Händelsen avskräckte dock inte "Luft-Affe", som har samlat på sig över 2 000 timmar av flyguppvisning.

Under gruppflygningen satt 19-åriga piloten Alice Neu i kommentatorsbåset. Hon och Safirpiloterna ingår i gruppen Team 50, och Alice Neu var med och flög planen från flygmuseet i Västerås.

– Det är helt underbart att flyga Safiren. Det finns mer personlighet i de planen än moderna flygplan, säger Alice Neu.

Under dagen passade flygplatsen även på att uppmärksamma att det var 30 år sedan den öppnades för civila flygningar med en jubileumsutställning vid flygfältet.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om