Den utpekade medarbetaren har en central roll på Studsvik som teknisk expert.
Nu visar en läckt lista över personer i det kinesiska kommunistpartiets Enhetsfront, att medarbetaren samtidigt arbetar för den kinesiska regimen, avslöjar TV 4:s program Kalla fakta.
Enligt TV-kanalen kan Studsviksmedarbetaren även knytas till Tusen talanger, ett kinesiskt forskningsprogram som ska utveckla Kinas militär och industri.
– Tusen talangers rekryter är skyldiga att stödja överföringen av kunskap, vanligtvis inom banbrytande teknik, säger den tidigare CIA-chefen William Hannas, idag chefsanalytiker på Georgetown University, till TV 4.
Patrik Oksanen, som jobbar på tankesmedjan Frivärld och ofta syns i den säkerhetspolitiska debatten, menar att det finns en stor risk att den anställde har överfört hemlig information till den kinesiska diktaturen.
– Ur perspektivet säkerhetsskydd måste Studsvik arbeta som om att den kunskap bolaget har inom kärnteknik, nu också finns i Kina, säger han till SN.
Bolaget måste agera som om man har utsatts för omfattande industrispionage. Sedan kanske det visar sig att bara begränsade mängder information har överförts – eller ingen information alls.
– Ur det juridiska perspektivet blir arbetsordningen den omvända. Där är utgångspunkten att personen är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad, säger Patrik Oksanen.
Innan sin anställning på Studsvik jobbade den aktuella medarbetaren flera år för det kinesiska ministeriet för kärnkraft. Uppgifterna verkar av allt att döma ha varit kända för Studsvik när personen anställdes.
Något som Patrik Oksanen anser är anmärkningsvärt.
– Med tanke på vad vi vet om den kinesiska diktaturens arbetssätt vad gäller industrispionage borde den här personen aldrig ha anställts på Studsvik, anser han.
Studsvik meddelade på onsdagen att bolaget den 23 september informerade Säkerhetspolisen i ärendet.
– Vi har vidtagit åtgärder för att skärpa den redan strikta säkerhetsnivån i bolaget, förklarar Veronica Fors, global HR-chef, i pressmeddelandet.
Jobbar den utpekade personen kvar i bolaget eller är medarbetaren avstängd?
– Det är en pågående utredning och jag varken kan eller får uttala mig i frågor om enskilda medarbetare, förklarar Veronica Fors för SN
Säpo känner igen de uppgifter som nu presenteras i media, berättar Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.
– I övrigt kan vi i dagsläget inte lämna några ytterligare kommentarer, säger han.
Under sin långa karriär på Studsvik tycks medarbetaren också medverkat till att bolaget har rott hem flera affärer med kinesiska bolag.
Så sent som 2020 inledde Studsvik till exempel ett samarbete med CNNC, ett statligt kinesiskt bolag som arbetar inom kärntekniksektorn.
– Man ska vara medveten om att CNNC också arbetar med kärnvapen, säger Patrik Oksanen.
Nyköpingsföretaget Studsvik erbjuder en rad avancerade tekniska tjänster till den globala kärnkraftsindustrin. Företaget har över 75 års erfarenhet av kärnteknik och tjänster i radiologisk miljö. Studsvik har 530 anställda i 7 länder och företagets aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.