Två attentat på samma plats: "Omöjligt veta i förväg"

Först skjuts en man när han lämnar radhuset i Högbrunn. Några dagar senare detonerar en sprängladdning – på samma adress. "Det var omöjligt att veta att ett nytt dåd skulle ske på samma plats", säger polisen.

Ludvig Hellman, gruppchef för ingripandeverksamheten polisen Nyköping, berättar om polisens övervakning av adresser i samband med våldsvågen.

Ludvig Hellman, gruppchef för ingripandeverksamheten polisen Nyköping, berättar om polisens övervakning av adresser i samband med våldsvågen.

Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll

Nyköping2023-09-04 17:43

Skottlossningen i Högbrunn ägde rum vid 14.30-tiden på söndagen 27 augusti.

Drygt en dygn senare – under natten mot tisdagen 29 augusti – inträffar nästa dåd. Då skjuts det mot ett bostadshus i norra delarna av Nyköping. Även denna gång skottskadas en man i 30-årsåldern.

Redan efter den första skjutningen, den i Högbrunn, gör polisen bedömningen att det finns en risk för nya våldsdåd, bland annat i form av hämndaktioner.

Trots det kan ett nytt attentat mot exakt samma radhus genomföras. Natten mot torsdagen den 31 augusti detonerar nämligen en sprängladdning vid radhusets ytterdörr.

Polisen hade adressen under uppsikt – men inte dygnet runt, berättar Ludvig Hellman, gruppchef för Nyköpingspolisens ingripandeverksamhet.

undefined
Efter sprängningen i Högbrunn undersökte personal från bombgruppen området. När detonationen ägde rum hade det bara gått tre dygn sedan det sköts på samma adress.

– I det läget gjorde vi bedömningen att det kunde ske nya våldsdåd. Vi höll flera adresser under uppsikt, bland annat för att försöka förhindra nya händelser, säger Ludvig Hellman och fortsätter:

– Adressen i Högbrunn var en plats som vi hade bevakningen av, men inte dygnet runt. Då gjorde vi bedömningen att det fanns en hotbild mot flera adresser och vi var tvungna att prioritera resurserna på något sätt.

Tre dygn efter den första skjutningen är polisen alltså inte på plats och kan förhindra ett nytt attentat.

Med facit i hand – hade det varit bra att ha ännu större bevakning av radhuset?

– Ja, självklart. Men då var det omöjligt att veta att det skulle ske ett attentat på exakt samma plats. Risken fanns men det fanns även en risk för dåd mot andra individer.

undefined
Under de senaste dagarna har en polishelikopter stundtals cirkulerat över Nyköping. Det är inte bekräftat att insatsen har med våldsdåden att göra.

Polisens bevakning av olika adresser i Nyköping fortsätter, berättar Ludvig Hellman. Bedömningen är att det fortfarande finns en hotbild mot vissa specifika individer och polisen bevakar därför platser de brukar uppehålla sig på.

– Förhoppningen är att insatserna ska försvåra och i bästa fall förhindra nya dåd. Dessutom är flera patruller ute på rondering, för att verka trygghetsfrämjande, säger han.

När sprängladdningen exploderade utanför radhuset i Högbrunn befann sig två personer i bostaden. Detonationen var kraftig och efter explosionen meddelade polisen att det fanns en risk för att byggnaden kan rasa.

Ingen av personerna skadades fysiskt i samband med dådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!