En av dem som har nominerats är förskolekocken Nina Notheus.
– Det är tredje året i rad! Det är helt fantastiskt att lilla Nyköping kommer med, säger hon.
Med ett förflutet inom restaurangbranschen har hon spenderat de senaste tjugosex åren i Ängstugans förskolekök.
– Jag jobbade också i ett sjukhuskök så jag har jobbat väldigt mycket med specialkost och allergier. För mig är det viktigt att föräldrar känner sig trygga och veta att deras barn får rätt kost.
Mycket av maten lagas från grunden och Nina riktar ett stort fokus på grönsaker och ekologiskt.
– Jag lagar det mesta från grunden och gör matsedeln själv. Jag låter också barnen önska maträtter och försöker lyssna på vad de tycker om och se efter vad de gillar.
Varje dag lagas 140 portioner till både vuxna och barn.
– Vi har två vegetariska dagar. Jag experimenterar och försöker få dem att lockas till nya smaker. Jag serverar också ofta i bufféform så de verkligen kan se vad det är de äter. Jag blandar inte så mycket.
Hon trivs också med friheten.
– Jag känner att man litar på vår kompetens och det gör också att vi kan fortsätta köra på med våra koncept.
Att undvika att kasta bra mat är också en del som man jobbar mycket med och under förra året användes 76 procent ekologiska matvaror.
– Jag jobbar mycket med svinn och tar tillvara på mycket matrester och gör om dem till nya rätter. Det gör att vi slänger minimalt med mat.
Det finns flera rätter som går hem extra bra hos förskolebarnen.
– Sopporna är väldigt populära och kycklingen. Sedan gör jag också en grönsaksmunk som är som en vanlig raggmunk fast med grönsaker. Den brukar vara jättepopulär. Vegetariska biffar med fetaost och broccoli är också en favorit.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Friheten, barnen och att man får experimentera och lägga en egen budget. Gräddar jag pannkakorna själv istället för att köpa in några färdiga från ett annat land kan jag köpa fyra kartonger frukt istället.
Totalt har 20 förskolor runt om i landet nominerats till priset. Även Kompassens förskolekök på Arnö har nominerats i White Guide Junior kategorin. Det gör att Nyköping tillsammans med Helsingborg är de enda kommunerna som har två nomineringar från samma stad.
Vinnaren kommer att utses den femtonde september i år. I bedömningen kommer man att se till helheten, men även smak, näring och måltidsmiljö, service och hållbarhet finns med i bedömningen.