Tvisten avgjord – så mycket höjer Nyköpingshem hyrorna

Vårens tvist mellan Nyköpingshem och Hyresgästföreningen är löst. Hyresmarknadskommittén väljer att gå på Hyresgästföreningens linje.

Nyköpingshems administrativa chef, Niklas Forsberg, är besviken på Hyresmarknadskommitténs beslut.

Nyköpingshems administrativa chef, Niklas Forsberg, är besviken på Hyresmarknadskommitténs beslut.

Foto: Bilbo Göransson

Nyköping2020-07-06 11:50

Hyresmarknadskommitténs besked landar på 1,94 procent i hyreshöjning och förskjuts med en månad. Eftersom en månad försvinner blir den totala höjningen 1,78 procent. 

– Jag träffade förhandlingsdelegationen i måndags och då hade vi precis fått beskedet. Delegationen ville landa på 1,75 procent så vi är nöjda med resultatet, säger Astrid Öhman Asp, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen. 

Om man utgår från en hyra på 6 000 kronor blir höjningen 116 kronor.  Hyresgästföreningens argument har varit att inte höja hyran med föreslagna 2,1 procent på grund av den rådande coronapandemin som man menar kan påverka människors betalningsförmåga. 

– Hyreshöjningen kommer fördelas retroaktivt för maj, juni och juli och kommer fördelas på augusti och september, så det blir ingen som får en klumpsumma att betala, säger Astrid Öhman Asp. 

Niklas Forsberg är administrativ chef på Nyköpingshem och är besviken över beskedet och de satsningar hyresvärden nu får bortprioritera.

– Vi har yrkat på 2,1 procent från den första april. Vi tycker att det är för lågt om man ser till snittet för hela riket som ligger på 1,95 procent. Snittet för Sörmland ligger på 1,92. Det här är för lågt, säger han. 

Hyresintäkterna per år landar på drygt 300 miljoner kronor. Med en hyreshöjning på 1,78 procent istället för 2,1 procent minskar intäkterna med en miljon kronor. 

– Vi hade budgeterat och avsatt extra pengar för sophämtning och en del trygghetsåtgärder som till exempel belysning och lås. Det kan vi se att våra hyresgäster tycker att vi ska satsa på. Men i och med de ordinarie kostnaderna blir det svårt att lägga pengar på det nu. 

Forsberg beskriver också hur kostnaderna för hantverksarbeten ökar med drygt 3,5 procent varje år.

– Vatten och el påverkar också. Det är väldigt många fasta kostnader som vi har som är svåra att påverka. En miljon på resultatet blir pengar för oss på en gång. Våra intäkter krymper varje år i och med att det glappar mellan hyresökningen och kostnadsökningen.

Han vill också poängtera att Nyköpingshems avsikt aldrig har varit att vräka någon på grund av till exempel förlorat jobb under coronapandemin. 

– Vi tycker att det är olyckligt att vi påverkas av corona, och vi kommer såklart följa läget. Samtidigt har vi sagt från början att ingen ska bli vräkt på grund av coronapandemin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!