"Tyg är en miljöbov – och måste återvinnas"

Textilindustrin är en riktig miljöbov och nu lyfts frågan om återvinning av tyger i kommunen. "Utmärkt. Det känns inte bra att slänga tyger i brännbart", säger Nyköpingsbon Tina Stål.

"Det känns inte bra att slänga tyger i brännbart, så ett system för återvinning av textilier är ett bra förslag", tycker Nyköpingsbon Tina Stål, som här slänger en del skräp på Björshult.

"Det känns inte bra att slänga tyger i brännbart, så ett system för återvinning av textilier är ett bra förslag", tycker Nyköpingsbon Tina Stål, som här slänger en del skräp på Björshult.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2020-02-17 06:38

På Björshults återvinningscentral finns containrar för en rad material, som trä och metall. I en container kan man lämna hela och rena kläder som sedan kan återanvändas. Men vad gör man med trasiga och helt uttjänta kläder? Eller trasiga och blekta lakan och handdukar?

– Jag slänger det i containern för brännbart. Tyvärr. Men det finns ingen annanstans att göra av det, säger Stina Stål.

"Tyvärr", eftersom tillverkning av textilier har stor påverkan på miljön, förklarar hon. Och i dessa tider när vi inte har haft någon vinter och vårsolen värmer i februari, så känns det inte bra att vi eldar upp tyger och tillverkar nya, fortsätter Tina Stål och kisar i den värmande solen.

System för återvinning av textilier finns i flera kommuner i Sverige, bland annat i Eskilstuna och i Uppsala. I Nyköping finns det inte något sådant system, med det vill tre moderater ändra på. Anniola Nilsson (M) tillhör trion som skrivit en motion i frågan till fullmäktige.

– Jag var på Björshult för ett tag sedan med några säckar trasiga textilier. Jag trodde att jag skulle kunna lämna dem till återvinning. När jag förstod att det var brännbart som gällde, blev jag förbannad, säger hon.

Textilindustrin har stor miljöpåverkan. Ett problem är att det krävs stora mängder vatten vid tillverkningen. För att tillverka  ett kilo bomull går det till exempel åt upp till 29 000 liter vatten.

Bekämpningsmedel är ett annat problem. Dessutom orsakar textilindustrin stora utsläpp av växthusgasen koldioxid.

– Textilindustrin släpper ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans, säger Anniola Nilsson och hänvisar till en rapport av FN-organet Unctad.

Återvinning av textilier är förknippat med svårigheter. Tyger som består av ren bomull eller rent linne, kan ganska enkelt återvinnas. Tyger som består av flera material är svårare, men de kan omvandlas till isolering eller brandfiltar.

– I Uppsala har man lyckats bra. Så vi behöver inte uppfinna hjulet igen.

Tina Stål, som slänger skräp på Björshult, håller tummarna. Hon jobbar på förskola och arbetar bland annat med att undervisa barnen i miljöhänsyn.

– Vi vuxna måste föregå med gott exempel, säger hon.

Även om det idag inte finns något kommunalt system för textilåtervinning i Nyköping, går det att lämna in tyger för återvinning till en del klädkedjor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!