Under våren 2020 vänder sig Maud Eriksson och sambon Ulf Haglund till assistansbolaget Kura omsorg. De behöver hjälp. Maud Eriksson är rullstolsburen till följd av sjukdomen MS och behöver därför personlig assistans.
Istället för att få hjälp blir paret utsatt av en bedragare. Under knappt ett år försvinner 1,2 miljoner kronor från deras respektive konton.
– Jag upptäckte att stora belopp saknades på mitt konto och sa det till assistenten: "Du får väl polisanmäla då", svarade hon. När vi senare förstod vem som var skyldig kunde jag inte tro att det var sant, säger Ulf Haglund.
Under 2020 och 2021 görs totalt 43 överföringar från parets bankkonton. Allt mellan 8 000 och 100 000 kronor åt gången. Samtliga pengar förs över till den personliga assistentens konto med hjälp av bank-ID.
– Eftersom jag inte kan knappa in koden själv på grund av min sjukdom så gav jag den till assistenten, som ju skulle hjälpa mig med att sköta ekonomiärenden, säger Maud Eriksson.
– Mitt bank-id fick assistenten genom att kika över min axel och memorera den när jag knappade in den, säger Ulf Haglund.
Bedrägeriet uppdagades när en utomstående person kollade Mauds bankkonto, där det då saknas 808 000 kronor. På Ulfs Haglunds konto saknas 400 000 kronor. Efter det angav assistenten sig själv hos polisen.
– Jag fick en chock. Att någon vi litade på kunde göra något sådant mot oss, det är ett enormt övergrepp. Jag har gråtit slut på mina tårar sedan dess, säger Maud Eriksson.
Assistenten fälls senare för 43 fall av grovt bedrägeri till en månads fängelse och skyddstillsyn.
De stulna pengarna, visar polisens utredning, gick åt till att finansiera ett narkotikamissbruk.
När paret nu blickar tillbaka på tiden med assistenten faller flera pusselbitar på plats.
– I efterhand blir man rädd när man ser tillbaka på det, det var hemskt. Drogpåverkan kan jag inte mycket om, men någonting var det som var fel. En gång körde assistenten oss i bil – det var knappt att vi höll oss på vägbanan, säger Ulf Haglund.
Den stora summan pengar som gått förlorad hade paret sparat ihop under ett helt arbetsliv, och så fick de tillskott från oväntat håll.
– Jag är egentligen ingen turmänniska. Jag har drabbats av MS och blivit utsatt för detta bedrägeri, men mycket av pengarna hade jag faktiskt vunnit på Sverigelotten – 600 000 kronor vann jag, säger Maud Eriksson.
– Då började vi planera både det ena och det andra, kanske köpa något ställe utomlands. Vi brukar ju åka mycket till Teneriffa. Nu blir det inte så, säger Ulf Haglund.
Pengarna ska enligt domstolen återbetalas som skadestånd. Hittills har Ulf Haglund fått tillbaka en liten del, genom sin bank. Maud Eriksson har ännu inte fått tillbaka en krona.
Efteråt visade det sig att Kura omsorg, som anställt den personliga assistenten, aldrig gjorde någon bakgrundskoll. Hade de begärt ut personens belastningsregister hade de sett att hon tidigare dömts för ringa narkotikabrott.
Det gör anställning i privat bostad olämplig, skriver advokat Per Sandell i den stämningsansökan han gjort för parets räkning, i ett försök att få tillbaka resten av pengarna den vägen.
Vad har ni att säga om Kura omsorgs hantering av situationen?
– De har gjort mig väldigt illa, inombords alltså. Sen var det som att vi fick kalla handen, trots att vi hade en nära kontakt innan detta skedde, säger Maud Eriksson.
– De ville ge oss 100 000, som för att tysta ner oss. Men vad är det för pengar i jämförelse? De borde ha kollat upp henne innan hon kom till oss, säger Ulf Haglund.
SN har sökt Kura omsorgs vd, Jonas Uhlin, för en kommentar om den uteblivna bakgrundskollen och bolagets rutiner kring sådant. Han har avböjt intervju, med hänvisning till den personliga integriteten och den pågående rättsprocessen.
För Maud Eriksson och Ulf Haglund är det inte bara den försämrade ekonomiska situationen som orsakar smärta. Paret har även behövt utstå de psykiska påfrestningar som tragedin orsakat.
– Det har varit det enda som fått plats i mitt huvud de senaste åren, pengarna. Jag har blivit fly förbannad och sovit dåligt, ibland drömmer jag mardrömmar om att det händer igen, säger Ulf Haglund.
– Jag tror det är svårt att förstå hur smärtsamt det har varit att bli utsatt för något sådant här ifall man inte blivit det själv. Jag kan inte lita på någon längre, konstaterar Maud Eriksson.