– Barnen tyckte att jag var lite skrämmande i början med de här kläderna – vad var det för märklig person? Men de jobbade på och de tyckte att det var spännande. Varje sak som barnen hittar kan vara ett spår som berättar någonting, säger museipedagogen Rickard Borg som klätt ut sig till arkeologen Sven T Kjellberg.
Julia Wiberg hittade en tegelpanna som låg gömd under sanden. Hon tycker att det är spännande att leta gömda föremål.
– Jag vill bli arkeolog när jag blir stor, säger hon.
Sandlådan som barnen gör sina fynd i har delats upp i ett rutnät med snören. Fynden läggs sedan på ett bord med rutor och analyseras av karaktären Sven T Kjellberg.
– Arkeologi är intressant för att det är så fysiskt att vi lämnar spår efter oss. När man hittar något i marken blir det på riktigt på något vis. Det är det som är så häftigt tycker jag, säger Rickard Borg.
Elinor Wiberg hittade en sten men är osäker på hur gammal den är.
– Jag tycker att det är spännande, men jag vet inte om jag vill jobba med det här, säger hon.
Sven T Kjellberg, arkeolog på 1920-talet, skrev på sin tid ett meddelande och la i en flaska som hittades 2008. Så nu får ungdomarna skriva ett meddelande till framtiden, en berättelse om 2021.
– Meddelandet kommer att läggas i en tidskapsel och sparas på museet i femtio år. Vi vill gärna att ungdomarna berättar om hur det är att växa upp 2021. Om deras vardags händelser så att framtidens barn kan ta del av historierna, säger Karolina Cederlund, museipedagog.