Elever pratar om gängvåldet: "Rena rama blodbadet"

Nyköpings högstadieelever samlades på föreställningen "Fakk alla" – en trilogi om gängvåldet som äger rum i dagens samhälle. Tjejer ses allt oftare inblandade i våldsdåden.

"Man vill ju inte bli gängkriminell efter att ha sett den. Här ser man verkligen hur det är", säger Elma Strauss om föreställningen. Till vänster står vännen Halli Ostrovska.

"Man vill ju inte bli gängkriminell efter att ha sett den. Här ser man verkligen hur det är", säger Elma Strauss om föreställningen. Till vänster står vännen Halli Ostrovska.

Foto: Eira Desax

Nyköping2023-10-18 14:30

I konsertsalen på Culturum trängs Nyköpings högstadieelever för att komma ut. De har just tittat på föreställningen "Fakk alla" – den sista i en trilogi om skjutningarna och våldet bland unga. 

Efter föreställningen hålls ett samtalar där eleverna kan ställa frågor till regissören, skådespelerskan Sofia Karemyr och två ditbjudna gäster som båda jobbar med kriminella.

En tjej längre bak i salen sträcker upp handen och frågar: "Vad tänker ni om det som pågår nu?"

Svaret kommer från en av gästerna.

– Det är lika knas nu som då, fast nu handlar det om yngre. Vi behöver samla tunga krafter – i skola, socialtjänst, polis, överallt. Alla forum där unga rör sig. Och att skapa bra förebilder, säger han och applåderna fyller rummet.

undefined
På scenen sitter Sofia Karemyr bredvid regissören Ulf Stenberg som berättar om deras arbete.

I publiken sitter eleverna Halli Ostrovska och Elma Strauss. Båda är tagna av vad de just sett.

– Den glorifierar inte kriminellas liv på något sätt, säger Halli Ostrovska.

undefined
"Man vill ju inte bli gängkriminell efter att ha sett den. Här ser man verkligen hur det är", säger Elma Strauss om föreställningen. Till vänster står vännen Halli Ostrovska.

Föreställningen är baserad på två tjejers verklighet och fokuserar på tjejers roll i gängvåldet. Hur deras positionering har flyttats fram, hur de har blivit alltmer inflytelserika i gängmiljöer och inblandade i morden som sker.

På scenen pratar de om att tjejer ofta hinner gå längre än vad pojkarna gör innan polisen får kännedom om dem.

En polis i publiken får ordet:

– Vi upptäcker tjejerna för sent, men vi jobbar på det.

undefined
Klasskompisarna Roman Rafa (vänster) och Rami Mardini gillar att proucera musik på fritiden. För Rami Mardini hjälper det att skriva ner ord på papper för att hantera känslor som ilska.

Efter samtalet pratar SN med kompisarna Roman Rafa och Rami Mardini, från högstadieskolan Omega. De är djupt berörda av föreställningen och pratar om hur viktigt det är att ha en förebild och en hobby att göra på fritiden.

Vad tänker ni om våldet som pågår i Nyköping och Sverige?

– Det är rena rama blodbadet i Sverige, det ska inte vara så. Det är riktigt tragiskt, säger han.

– Just nu uppmärksammas det mycket. I klassen, kompisgänget, överallt. Men man borde prata mer om det i klassen, man borde ha en stund för det, speciellt i högstadiet och gymnasiet. Det är just i den här åldern som det händer, säger Rami Mardini.

Vad tyckte ni om föreställningen, är det rätt sätt att bemöta ämnet på?

– Den var en av de bättre teatrarna jag sätt faktiskt. Den gav mig en inblick i hur det verkligen är. Det var som att jag var där i varje moment och hennes berättarröst var jättebra, säger Roman Rafa.

undefined
Sofia Karemyr spelar huvudrollen i monologföreställningen Fakk alla som visas på Culturum i Nyköping. Pressbild.
Monologen "Fakk alla"

Monologen är den sista i en trilogi där föregångarna är "Klipp han" och "Bye Bye Bror". Alla tre handlar om gängvåldet som sker i samhället. Föreställningen baseras på intervjuer, den sista med två kvinnor som är eller har varit livsstilskriminella. Regissörer är Emil Rosén Adsten och Ulf Stenberg och uppsättningen är ett samarbete mellan Unga Dramaten och Teater Fryshuset, som turnerar runt i Sverige under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!