– Vårt mål är att få minst 100 personer att vaccinera sig. Och det kommer vi att klara. Det är hundra procent säkert.
Det säger Sara S (som inte vill framträda i tidningen med sitt efternamn), Sara Ceesay, Madina Omar och Delila Ben Alaya. De är alla med i M.S ungdomsförening, som fått pris för sitt arbete med integration i Brandkärr. För några veckor sedan tog de del av en rapport som visade att vaccinationsgraden är lägre i Brandkärr än i övriga Nyköping. Det var då de bestämde sig.
De fyra tjejerna tog kontakt med region Sörmland och det dröjde inte lång stund innan de – och en handfull andra personer kopplade till föreningen – hade utbildat sig till hälsoinformatörer.
– Det har gått väldigt bra. Vi har varit ute på uppdrag i totalt åtta timmar. På den tiden har vi alltså lyckats få 30 personer att vaccinera sig, säger Sara S, föreningens ordförande.
Det finns flera orsaker till att en del människor i Brandkärr är skeptiska till vaccinet, berättar de.
I en del fall handlar det om rädsla sprungen ur de myter som är i omlopp, som går ut på att vaccinet innehåller datachip eller att det kan orsaka minskad fertilitet. I andra fall kan det handla om mer triviala saker, som rädsla för sprutor eller om ren bekvämlighet.
– En del unga undrar varför de ska vaccinera sig. De tillhör ju inte riksgrupperna. De tänker inte på att de kan smitta någon som faktiskt tillhör en riskgrupp.
När M.S ungdomsförening är ute och informerar om vaccinet sker insatsen i samarbete med region Sörmland. Frågan är varför utfallet hittills har varit så bra?
– Det handlar om att pusha. När en person har blivit övertygad, släpper vi inte taget. Vi följer med till vaccinationscentralen och är med när sprutan tas. Annars kanske det rinner ut i sanden, säger Sara S.
– Sedan är det en fördel att flera av oss i föreningen kan andra språk. Det underlättar när vi kommer i kontakt med människor som inte har det svenska språket.
Samtidigt som M.S ungdomsförening är ute och informerar om vaccinationer fortsätter föreningens vanliga arbete. Under lördagen hålls ett möte med föräldrar som har ungdomar i Brandkärr. Grundsyftet är att inkludera föräldrar i ungdomars liv utanför hemmet – men självklart kommer vaccinationerna att tas upp.
– Vi räknar med att det kommer runt 200 personer till mötet. Det blir ett utmärkt tillfälle att infomera på, säger Sara S.