Unika skiftet – så tog sig akuten ur hyreskarusellen

Akutvårdsavdelningen vid Nyköpings lasarett har gått från att vara i det närmaste helt beroende av hyrsjuksköterskor, till att bara ha regionanställd personal.

Victoria Hultberg och Rebecca Edberg har båda gått från att arbeta åt ett bemanningsföretag till att ta anställning i regionen.

Victoria Hultberg och Rebecca Edberg har båda gått från att arbeta åt ett bemanningsföretag till att ta anställning i regionen.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-02-28 04:45

– Jag trivdes så himla bra med personalen här, säger Rebecca Edberg, sjuksköterska på akutvårdsavdelningen i Nyköping och en av flera som gått från att arbeta åt ett bemanningsföretag till att nu vara anställda av Region Sörmland.

Tidningen har vid flera tillfällen berättat om Region Sörmlands krafttag för att minska beroendet av hyrpersonal, något som ska gynna såväl ekonomi som patientsäkerhet – men som också lett till att vårdplatser fått stängas och till oro för att personalbrist ska försämra vården.

I höstas var 90 procent av sjuksköterskorna på akutvårdsavdelningen i Nyköping anställda av ett bemanningsföretag. I dag är alla, åtta fast anställda och tre timanställda, regionens egen personal.

Att vara hyrsjuksköterska har sina goda sidor, som bra lön och att man själv får bestämma hur mycket eller lite man vill jobba, säger Rebecca Edberg. Men hon tycker att fördelarna med att vara anställd av regionen överväger. Hon framhåller duktiga och trevliga kollegor som en faktor som fick henne att byta arbetsgivare, men även att hon som regionanställd kan vara med och utveckla arbetsplatsen.

– Man blir en i gänget och delaktig i att föra verksamheten framåt, säger hon.

undefined
Victoria Hultberg och Rebecca Edberg har båda gått från att arbeta åt ett bemanningsföretag till att ta anställning i regionen.

Hon får medhåll av Victoria Hultberg, som även hon gått från hyr- till regionanställd. Hon skulle arbeta på akutvårdsavdelningen i sex veckor som inhyrd sjuksköterska, men valde att stanna.

– Region Sörmland är också generös med vidareutbildning, säger hon som en ytterligare faktor som fick henne att byta arbetsgivare.

Karin Svalgård är chef för akutkliniken, där både akutmottagningen och akutvårdsavdelningen ingår. Hon säger att man är glad över att ha lyckats väl med att rekrytera fast personal, och pekar på att det gynnar såväl arbetsmiljön som patientsäkerheten. Hyrpersonalen kan vara nog så kompetent, men kontinuiteten och personalens delaktighet blir lidande med för många inhyrda medarbetare, menar hon.

– Man måste skola in ny personal hela tiden, vilket sliter på den befintliga personalen, konstaterar hon.

Möjligheten att påverka sitt schema, kortare veckoarbetstid för dem som jobbar helg ofta och goda chanser till vidareutbildningar och kompetensutveckling är saker som såväl de båda sjuksköterskorna som deras chefer, Karin Svalgård och vårdenhetschefen Jens Ekberg, lyfter fram som möjliga förklaringar till att man lyckats anställa så många sjuksköterskor.

undefined
Karin Svalgård är chef för akutkliniken och Jens Ekberg vårdenhetschef för akutvårdsavdelningen.

Men trots detta är personalsituationen inte idealisk. Karin Svalgård skulle gärna anställa fler.

– Det är fortfarande brist på kanske tio sjuksköterskor, säger hon.

Personalbristen leder till stängda vårdplatser, på akutvårdsavdelningen liksom på andra ställen på sjukhuset. På akutvårdsavdelningen har dock inte vårdplatser stängts till följd av stoppet för hyrpersonal, utan vad som hänt är att inhyrd personal ersatts med anställd. Framtiden ser också ganska ljus ut, eftersom det redan nu står klart att flera sjuksköterskor som är under utbildning kommer att anställas till sommaren.

Samtidigt vill Karin Svalgård inte dra några snabba slutsatser om varför man lyckats så bra med rekryteringarna. Något enkelt recept för framgång finns inte, menar hon. 

– Vi försöker ha personal som trivs på sitt jobb. Då talar man också bra om arbetsplatsen, säger hon försiktigt.

Stopp för hyrpersonal

Den 22 november informerades politikerna i Region Sörmland om att det skulle genomföras ett stopp för hyrsjuksköterskor från den 1 februari 2023.

Stoppet gäller inte samtliga hyrsjuksköterskor utan vissa specialistsjuksköterskor är undantagna.

För att lyckas med nyrekryteringen har regionen bland annat infört en tillfällig rekryteringsbonus på 30 000 kronor.

För 2022 beräknas regionens kostnad för bemanningspersonal uppgå till 350 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!