När man borrar efter vatten behövs det mycket utrustning och bra vägar. Men med en ny sänkborrningsanordning ska det bli lättare att ta sig fram och hitta vatten även på ställen som är svåra att komma åt.
Bakom uppfinningen står Göran Jysky som ända sedan han var liten har varit uppfinningsrik och redan vid 12 års ålder kom han på sin första uppfinning. Sedan dess har han kommit på runt 15 uppfinningar som han fått patent på. Tanken till att skapa den nya borrutrustningen har Göran Jysky haft ända sedan 70-talet när han startade företaget Ilmeg.
– När vi gjorde dammsugare till byggdamm på Ilmeg började jag tänka på om man kunde göra en enklare borrmaskin, säger Göran Jysky.
Den nya sänkborrningsanordningen ska fungera som en borrmaskin. Borren fungerar genom att luft kommer in när anordningen är nere i marken sedan kommer samma luft tillbaka i 20 kilometer i sekunden och anordningen börja i sin tur snurra och på så sätt borra. Den nya utrustningen har Göran Jysky tänkt ska kunna användas i exempelvis Afrika där vattentillgången är dålig.
– I byarna i Afrika är det inte landsvägar överallt utan det är små stigar. Där kan vi frakta den här typen av utrustning och borra efter vatten. Det finns ju så otroligt mycket grundvatten, men det dör 600 barn i världen varje dag på grund av att de inte har tillgång till rent vatten att dricka, säger Göran Jysky.
Hans tanke är att utrustningen ska kunna skickas till platser där det behövs borras och sedan ska lokalbefolkningen där kunna få en utbildning i hur man använder den. Att borra med en vanlig borrvagn innebär väldigt stora kostnader, att istället kunna använda den nya utrustningen utan extra kostnader för personal skulle minska kostnaderna rejält. Förutom att använda utrustningen ute i världen kan den också underlätta i Sverige på ställen där det är svåråtkomligt med vanlig borrvagn. Men innan utrustningen kan användas krävs pengar och även prövning av utrustningen.
– Vi ska testa det här riktigt noga så att det fungerar och sen ska vi göra konstruktionsritningar. Till det behöver vi lite sponsorer och det skulle vara kul att få lite ekonomiskt bistånd också, berättar Göran Jysky.