Enligt Glenn Andersson, verksamhetschef för individ och familjeomsorgen på Nyköpings kommun, gjorde socialnämndens ordförande en anmälan så fort uppgifterna blev kända.
– Politikerna i nämnden får kännedom om sådana här rapporter när de kommer in. I det här fallet ansågs uppgifterna så pass allvarliga att man ansåg att IVO borde uppmärksammas omedelbart, säger han.
Problemet är inte nytt, enligt den personal som gjorde lex sarah-rapporten. Tidigare har personal fått sluta på boendet på grund av sexuella relationer med brukare. Trots det har problemet eskalerat. De som skrivit rapporten känner nu en oro för "att detta är en organisatorisk fråga".
Glenn Andersson har tidigare sagt att det är "åt helsike om uppgifterna stämmer" och att kommunen ska starta en utredning.
Hur går utredningen?
– Två utredare har tillsatts och de har startat sitt arbete. Hur långt man har kommit känner jag däremot inte till, säger han.
2017 larmades det om ett liknande fall i Nyköping. Då handlade om att en anställd på ett hem för ensamkommande haft en sexuell relation brukare som ännu inte hunnit fylla 18 år.
– Då fördjupade vi arbetet med att sprida kunskap om gränsen mellan det privata och det professionella. Kanske hamnar vi i något liknande denna gång, säger Glenn Andersson.