MSB:s budskap efter krigslarmet: Bunkra inte men preppa

"Vi ska inte vara naiva", säger Lidbon Vibeke Nielsen, efter överbefälhavarens uppmaning till det svenska folket att förbereda sig inför krig.

På ÖoB i Nyköping har man märkt av en ökad försäljning av hemberedskapsprodukter, berättar Sofie Johansson, varuhuschef i Nyköping.

På ÖoB i Nyköping har man märkt av en ökad försäljning av hemberedskapsprodukter, berättar Sofie Johansson, varuhuschef i Nyköping.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-01-13 11:43

Under Folk och försvars rikskonferens i Sälen manade Sveriges överbefälhavare Micael Bydén svenska folket att förbereda sig för krig.

– Det är inte nattsvart. Men vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt och att man, ner till individnivå, mentalt förbereder sig, sa ÖB i en intervju med TV4.

Uttalandet har väckt reaktioner. Bland annat har fler barn kontaktat Bris med oro kring krig. Och dagarna efter började vissa varor som rör hemberedskap att tryta hos olika handlare. SN kollade läget på stan – hur resonerar folk här?

Vibeke Nielsen bor i en samfällighet i Lid och har funderat på att preppa, alltså förbereda sig praktiskt, inför ett eventuellt krig.

undefined
Vibeke Nielsen från Lid funderar mer och mer på hur man ska preppa inför att kriget eventuellt skulle komma till Sverige.

– Jag har funderat på om vi ska prata ihop oss och skaffa basvaror att ha i källaren, säger hon.

Hon berättar att hon tänkte på ett liknande sätt när kriget bröt ut i Ukraina, men att det nu känns att det kryper närmre.

– Vi ska inte vara naiva. Nu när våra egna militärer går ut och säger att vi ska förbereda oss för krig här, då kommer det nära. Så nu när jag går in och handlar så märker jag att jag kollar efter vilka basvaror man egentligen skulle bunkra.

undefined
"Det är inte nattsvart. Men vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt", säger överbefälhavare Micael Bydén på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Att fler börjat bunkra har fått Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att reagera.

– Det skapar ett onödigt orosmoment som det inte finns anledning till just nu, säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB, till TT.

MSB menar att man ska vara förberedd och ha beredskap för olika kriser. Preppa gärna men hamstra inte, är budskapet.

På ÖoB i Nyköping har man nu sålt fler varor kopplade till hemberedskap, men inte alls i samma utsträckning som när kriget i Ukraina bröt ut. Vattendunkar, stormkök, pasta och konserver är exempel på varor som det varit extra stor förfrågan på:

– Det är ingen som har talat om att de handlar för att bunkra, men man märker att det sortimentet säljer, säger varuhuschef Sofie Johansson.

undefined
Bunkringen av varor är inte alls lika stor efter ÖB:s uttalande tidigare i veckan, som när kriget i Ukraina bröt ut, säger Sofie Johansson, varuhuschef på ÖoB i Nyköping.

På nyöppnade Eko i Nyköping har man inte märkt av någon förändring i försäljning eller efterfrågan.

– Jag har faktiskt inte fått en enda fråga om det, säger butikschefen Ewa Skärnell.

Dagen efter ÖB:s uttalande började dock Clas Ohlsons försäljningssiffror sticka iväg uppåt.

"På produkter som nödradio, vattendunkar och stormkök har vi en försäljningsökning med flera hundra procent de senaste dagarna, jämfört med dagarna innan", skriver Anders Wahl, presstalesperson på Clas Ohlson, i ett mejl till TT.

MSB: Preppa för en vecka

"Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott", skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på sin hemsida. Där finns en fiktiv kris att öva på och en lång lista på bra saker att ha hemma. 

Allra viktigast är att tänka på vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden. 

Andra bra saker att förbereda är husapotek, medicin och en lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst och elleverantör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!