Urban Granström (S) om Nyköping och invånarnas kärlek till staden

Nyköpings kommun är bäst i Sörmland, enligt tidningen Fokus. Och på Facebook får "Nypan" kärlek av invånarna.

Nyköping2016-05-13 16:30

"Nypan är inte så dumt ändå, nära till hav och natur", skriver en hemvändare på Facebook när Jan-Erik Lundh uppmanade medlemmarna I Facebookgruppen "Du vet att du är ifrån Nyköping om..." att skriva fördelarna med att bo i Nyköping. Det dröjde inte länge innan svaren trillade in: "55 minuter till Stockholm", "Nära till den fina skärgården", "Bra läge och lagom stor stad och dessutom en fantastiskt vacker stad!".

Hittills har ett 50-tal medlemmar kommenterat i tråden. För många är det närheten till havet och Stockholm som slår högst, medan andra framhåller trevliga invånare och bra shopping.

– Det är kul att medlemmarna uttrycker sina åsikter och ger en mestadels positiv bild av sin stad, säger Jan-Erik Lundh som är administratör för Facebookgruppen.

Han förklarar att frågan ställdes för att höja stämningen i gruppen.

– Det ska vara positivt att vistas på dessa sidor och man ska känna en positiv samhörighet till de andra medlemmarna.

I tidningen Fokus årliga ranking av Sveriges 290 kommuner hamnar Nyköping på plats 51. Det placerar kommunen på första plats i Södermanland – dock med en klar försämring från förra årets plats 36. Men att kommunen halkar ned på listan är inget som Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) tar på allt för stort allvar.

– I år väger man in hur dyrt det är att bo i rankingen, och Nyköpings bostadspriser gör att vi ligger lite sämre till i år. Sen kan skolresultatet påverka något, men jag känner mig trygg. Det kommer att variera något mellan åren, men Nyköping kommer inte att sjunka mer, säger han.

Vad är det bästa med att bo i Nyköping, tycker du?

– Anledning till att städer växer är att det finns massa drivna och engagerade personer som gör att det händer saker. Det säger något att vi har fyra restauranger i White guide. Det finns saker att göra i Nyköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om