Uskorna ger fullt stöd till vårdupproret

– Sjuksköterskorna vet att de har fullt stöd från oss. Patientsäkerheten är ju hotad, säger undersköterskan Anneli Eriksson som arbetat 37 år på lasarettet i Nyköping. Hon och de andra uskorna undrar däremot vad facket gör .

NYKÖPING2016-04-13 06:00

Anneli Eriksson har arbetat som undersköterska på Nyköpings lasarett sedan 1979. Ibland arbetar hon även som vårdplatskoordinator vilket innebär att hon har mandat att fördela vårdplatser utifrån behov. Under åren hon arbetat så har arbetsbelastningen ökat och omvårdnaden blivit en annan när patienterna blivit allt fler. Men med dagens sjuksköterskebrist så har läget nått katastrofnivå, hävdar Anneli Eriksson.

– I måndags var det som att arbeta i en krigszon på akuten där patienterna låg på varsin sida längs hela korridoren och grät, skrek och blödde, berättar Anneli Eriksson, som är hemma efter att ha arbetat ett kvällspass mellan klockan 14-22 när SN träffar henne.

– Vi har inte behövt skriva ett officiellt uttalande om stöd till sjuksköterskorna eftersom vi jobbar sida vid sida. Dom vet att de har vårt fulla stöd för vi vet vilken sits de sitter i.

Men flera kollegor till Anneli är sjukskrivna på grund av arbetsmiljön alternativt jobbar deltid för att orka jobba. Samtidigt är arbetssituationen inte lika illa som för sjuksköterskorna eftersom undersköterskorna är bättre bemannade. Arbetspassen är täckta och personal beordras ej heller att arbeta övertid. Men när hyrsjuksköterskor tas in så innebär det merjobb för undersköterskorna.

– Det är även en annan omvårdnad som ska hinnas med när allt fler patienter ligger kvar längre på akuten. Det finns heller ingen tid för kompetenshöjning inom yrkeskåren vilket är olyckligt i en tid när stor erfarenhet försvinner på grund av hög personalomsättning, hävdar Anneli Eriksson.

– Jag är orolig. Vad kommer att hända? Vem vill jobba inom vården om den här situationen fortsätter? Jag har alltid varit stolt över mitt jobb men vem vill jobba som undersköterska i dag? Varför är inte facket ute och ger stöd?

Anneli Eriksson tycker att både chefer och facket är märkligt tysta och osynliga. Hon vet vad hon talar om eftersom hon även varit fackligt arbetsplatsombud för Kommunal under fem års tid.

– Jag vill att de som har makten att förändra gör något. Innan det är för sent. Mer personal och fler vårdplatser nu!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om