Ett av Sveriges största företag för yrkesutbildning, Yrkesakademin, ska stänga 29 utbildningar runt om i landet. De utbildningar som påverkas är yrkesförare, buss och lastbil, samt bygg- och anläggningsmaskinförare.
I Nyköping berörs lastbilsutbildningen med strax över 20 elever och anläggningsmaskinförare med nio elever. Av dom hinner fyra bli färdigutbildade och de fem andra kan avsluta utbildningen på annan ort. Båda utbildningarna stängs idag, fredag.
Beskedet om nedläggning kom till eleverna på onsdagen förra veckan. Nu råder ovisshet och ilska i klassrummet. Eleverna har suttit i skolan utan lektioner, enbart för att behålla bidrag från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
SN har pratat med en elev som under omständigheterna vill vara anonym. Hen skulle bli färdig i slutet av årsskiftet men står nu utan utbildning.
– Det är så infekterat där. Jag finner inte ens ord. Det är riktigt illa skött faktiskt. När beskedet om att Yrkesakademin hade dålig ekonomi kom i somras så lovade våra lärare att vi skulle hinna bli klara, säger eleven.
Löftet gick inte att hålla. Nu får eleverna packa ihop bord, stolar och whiteboard-tavlor från deras gamla klassrum, istället för att få undervisning. Hela skolan packas in i lastbilar för att köras iväg.
– Jag var i princip klar. Jag hade bara uppkörningen och ett prov sen skulle jag teoretiskt sett vara färdig. Dom slänger 700 elever under bussen bara sådär, säger eleven.
Nästa vecka ska alla Nyköpingselever ha ett halvtimmessamtal med Arbetsförmedlingen, där bland annat möjligheter att studera på annan ort ska diskuteras.
– Det hänger på vår framtid och vi vet ingenting. Arbetsförmedlingen säger att de försöker hitta en lösning men det är inte säkert att alla har möjlighet eller råd att flytta, säger hen.
Det är en handfull lärare i Nyköping och totalt runt 200 i Sverige som påverkas av att utbildningarna läggs ner.
Yrkesakademins presstalesperson Alice Hedin svarar SN på mejl:
Hur hamnade man här och vad beror det på?
– Flera omständigheter har lett fram till dagens läge, men framför allt handlar det om lägre intäkter och kraftigt ökande kostnader för att bedriva utbildningarna. I huvudsak beror detta på en stor avvikelse i Arbetsförmedlingens anvisningar av deltagare till utbildningar. När anvisade deltagare i stor utsträckning har varit för få är det inte långsiktigt möjligt att bära kostnaderna för personal, fordon och lokaler. Även skenade kostnader på grund av den höga inflationen och till exempel kraftigt ökade drivmedelspriser har bidragit, skriver Alice Hedin.
Hon fortsätter:
– Det är jättetråkigt att vi tvingas avsluta utbildningarna med så kort varsel. Situationen blev snabbt akut och Yrkesakademin tvingades då att agera eftersom det tyvärr inte fanns några andra alternativ.
Hur har ni informerat om detta?
– Alla medarbetare som påverkas av förändringarna har informerats kontinuerligt under processens gång. Fackliga förhandlingar har genomförts och ansvariga chefer har hållit medarbetare uppdaterade. Det har varit ett oerhört tufft och ledsamt besked att behöva lämna till uppskattade medarbetare. Vi hade givetvis önskat att läget såg annorlunda ut.
Även Arbetsförmedlingen svarar SN på mejl:
– Alla deltagare kommer inom kort bli kontaktade av Arbetsförmedlingen och få en ny planering tillsammans med Arbetsförmedlingen. Vårt fokus är att hitta lösningar så att deltagarna kan slutföra utbildningen. Det kan bli olika lösningar för olika deltagare beroende på hur långt deltagarna kommit i utbildningen.