En kvarts skrammel för människors lika värde under den grå februarihimlen. Sedan strömmade politiker och engagerade in i Stadshuset. Stolarna räckte inte till.
Göran Silfverling (FP) satte tidigt tonen.
– Vi har ett ansvar för att protestera när det sägs dumma saker. Att säga ifrån när någon säger "Den där personen är en sån där, en nyanländ...".
Nyckelskramlandet hyllades av politikerna, liksom ideellt engagemang. Den skriande bostadsbristen omtalades och alla var rörande överens om problemet. En enad grundsyn visades upp. Rasism ska motverkas på alla plan. Jobb är viktigt, liksom attityder i skolan.
Dagens upplägg var en utfrågning, inte debatt, och inga röster höjdes. Inte förrän Malin Hagerström (MP) kritiserade Alliansen.
– Jag är inte nöjd! Självklart ska kommunen göra så gott vi kan och vi ska vara glada för alla ideella krafter. Men vi får inte glömma att vi har en regering som ska avsätta medel till vårt migrationsverk och att vi har en bostadspolitik som inte fungerar.
En annan som röt till var Anna af Sillén (M).
– Vi måste bli bättre på integration. Vi ska bli bättre på att ta emot. Och vi måste rösta i valen.
Sverigedemokraterna dök inte upp. Thom Zetterström, gruppledare i Nyköping, förklarar på telefon att han är magsjuk. På frågan om hur hans parti lokalt motverkar främlingsfientlighet säger han att de har ställt sig bakom integrationsplanen för att värna vikten av att lära sig svenska.
Hur arbetar ni för att människor ska känna sig lika mycket värda?
– Det är svårt att skriva ett beslut eller en konkret åtgärd. Man måste agera när det kommer upp. Om någon fäller ett kränkande uttalande ska man inte bara tyst se på.