Åtal väntas i narkotikahärva kopplad till Trojan Shield

Utredningen om den stora narkotikahärva som polisen i Nyköping nystat upp efter den internationella polisinsatsen Trojan Shield är klar. Ett åtal mot sex personer väntas under torsdagen.

Insatsen Trojan Shield kunde genomföras tack vare information från krypterade kommunikationstjänsten Anom. På torsdag väntas åklagare Jonas Peterson åtala sex personer vid Nyköpings tingsrätt för synnerligen grova narkotikabrott.

Insatsen Trojan Shield kunde genomföras tack vare information från krypterade kommunikationstjänsten Anom. På torsdag väntas åklagare Jonas Peterson åtala sex personer vid Nyköpings tingsrätt för synnerligen grova narkotikabrott.

Foto: Polisen och Nicklas Kihlberg

Nyköping2022-04-20 13:22

På morgonen den 7 juni genomförde polis i 16 länder insatsen Trojan Shield. I Sverige greps 155 personer och nio av dem häktades senare Nyköpings tingsrätt, misstänkta för allvarlig narkotikabrottslighet.

Under torsdagen räknar åklagarna med att åtala sex av personerna för "synnerligen grovt narkotikabrott". De misstänks ha ingått i en organisation som har bedrivit narkotikaförsäljning på Darknet, en dold del av internet.

Försäljningen ska ha ägt rum på plattformen Flugsvamp 3, berättar åklagare Fredrik Beijar, vid åklagarkammaren i Nyköping.

– Under den misstänkta brottstiden har cirka 1 400 försändelser med kokain, amfetamin, ecstacy, benso och hasch postats till köpare runtom i Sverige, säger han.

Insatsen Trojan Shield kunde genomföras tack vare information från krypterade kommunikationstjänsten Anom, som var populär bland kriminella världen över. Användarna visste dock inte att tjänsten utvecklats och administrerades i det dolda av amerikanska FBI.

Under utredningen i Nyköping har polisen lagt mycket kraft och energi på att gå igenom materialet från Anom-telefonerna, har åklagare Jonas Peterson, vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tidigare berättat för tidningen.

Åklagare Fredrik Beijar, som lett utredningen tillsammans med Jonas Peterson, berättar att materialet från telefonerna framför allt består av text.

undefined
Polisen i Nyköping har gått igen ett mycket omfattande material som hittats i de misstänktas Anom-telefoner.

– Det går inte att ringa med Anom-telefoner i vanlig mening. Det går att skicka röstmeddelanden, ungefär på samma sätt som man kan lämna meddelanden till en telefonsvarare.

Hur mycket material har ni hittat i telefonerna?

– Mycket stora mängder.

Den utredning som ligger till grund för åtalet mot de sex personerna är över huvud taget mycket omfattande, berättar Fredrik Beijar.

– Det handlar om otroligt mycket papper. Jag har nog aldrig varit med i en utredning där förundersökningen är så pass stor. Det vågar jag nog slå fast, säger han.

Tre av de sex personer som åklagarna räknar med väcka åtal mot kommer från Nyköpings kommun: Två kommer från Trosa/Vagnhärad och en från Tystberga. De övriga tre kommer från Stockholm respektive Vimmerby. Fyra av personerna är män och två är kvinnor.

Tidigare har även en man från Strängnäs varit misstänkt i utredningen.

Åtalet ska vara väckt senast klockan 15.00 på torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!