En förlust för kommunen, tyckte en av organisationens högsta chefer när topptjänstemannen slutade. Samtidigt stod det klart att han skulle få vara arbetsbefriad under sin uppsägningstid, med lön.
Utåt tycktes alltså allt vara som det skulle.
Internt satt kommunen på en utredning som tagits fram av en juristbyrå.
Innehållet i utredningen var sprängstoff och den egentliga orsaken till topptjänstemannens plötsliga avhopp. Utredarna hade kommit fram till att han hade utsatt en medarbetare för sexuella trakasserier. Det kom utredarna fram till efter samtal med mannen, kvinnan och flera vittnen.
Utredningen nämndes inte med ett ord i samband med avhoppet.
– Jag blev chockad när jag hörde hur kommunen beskrev vad som låg bakom avhoppet. I och för sig har jag hela tiden haft känslan att kommunen ville sopa det som verkligen hände under mattan. Men jag trodde inte att de skulle lovorda honom, säger den utsatta kvinnan.
– Det kändes som en ny kränkning, fortsätter hon.
Den händelse som utredningen tog upp inträffade ungefär nio månader före topptjänstemannens avhopp. Han, kvinnan och några andra kollegor hade varit på fest. Efteråt åkte de hemåt i bil.
Kvinnan och mannen satt där bak.
– Plötsligt kände jag något mellan benen. När jag tittade ner såg jag hans hand där. När jag tog bort den, återvände han med handen igen. Jag tog i med full kraft men han var starkare, berättar kvinnan.
Till slut var bilen utanför topptjänstemannens bostad och han klev ur.
Ungefär en vecka senare konfronterade kvinnan och en av de andra personerna i bilen mannen. I utredningen berättar de att topptjänstemannen bryter ihop under samtalet och säger att han inte minns något.
Efter samtalet hoppas kvinnan att topptjänstemannen ska vidta åtgärder för att hantera situationen. Men månaderna går och det händer ingenting.
I det läget bestämmer hon sig för att ta upp det inträffade med en annan chef. Nu vidtas en del åtgärder men enligt kvinnan går det långsamt och åtgärderna är otillräckliga.
Topptjänstemannen får först sitta i flera samtal med sin egen chef. Sedan kopplas juristbyrån in. Veckor blir till månader – och samtidigt ska kvinnan arbeta tillsammans med mannen.
– Jag försökte undvika honom så mycket jag kunde. Jag mådde verkligen inte bra. Den enda hjälp jag erbjöds av kommunen var att få prata med företagshälsovården.
Enligt kvinnan uppger arbetsgivaren i det här läget att de inte kan göra mer. Eftersom händelsen har inträffat utanför arbetstid handlar det inte om ett arbetsrelaterat ärende.
– Men det är klart att det är arbetsrelaterat. Det är på jobbet som jag måste samarbeta med den här personen och det är på jobbet jag mår som allra sämst.
Under den här perioden upplever kvinnan att flera chefer på kommunen börjar titta snett på henne. Känslan är att många ville att händelsen i bilen skulle glömmas bort, berättar hon.
Men hon vägrar att glömma. När de externa konsulternas utredning var klar polisanmälde kvinnan topptjänstemannen, som nyligen åtalades misstänkt för sexuellt ofredande.
– Jag går vidare med det här för min egen skull. Men också för alla andra kvinnors skull. Sådant här ska inte tolereras, säger kvinnan.
Topptjänstemannens egen chef, som tyckte att det var en förlust för kommunen när mannen slutade, anser att det finns anledning för kommunen att vara självkritisk.
När kvinnan konfronterade topptjänstemannen skulle han själv ha gjort en kränkningsanmälan, menar hans chef nu. Det var topptjänstemannens ansvar. Men han gjorde ingenting.
– Därför tog det alldeles för lång tid innan något hände, säger chefen.
– Efter detta har vi gått ut i organisationen och understrukit vad som gäller. Vi har också informerat om att det finns möjlighet att larma anonymt med hjälp av vår whistleblower-funktion.
Däremot har chefen ingen förståelse för att kvinnan upplever att hon fick ta ansvar för sin egen arbetsmiljö – och se till att hon inte träffade på topptjänstemannen på jobbet – även efter det att hon vänt sig till andra chefer.
– Det är min uppfattning att det var hon som själv ville styra över var hon skulle arbeta. Vi hade många samtal med henne när ärendet väl blev känt för oss, säger chefen.
Hade det inte varit bättre att flytta på topptjänstemannen?
– Vi såg till att de inte kunde träffas så fort utredningen var klar. Men i samma läge sa han upp sig självmant, säger chefen.
Har du förståelse för att kvinnan upplevde det som en ny kränkning när topptjänstemannen fick positiva omdömen?
– Det har jag. Men jag svarade på en rak fråga om hur han hade skött sig på jobbet och den här händelsen ägde rum utanför arbetstid.
Chefen kan inte förklara varför utredningen om sexuella trakasserier hölls hemlig. Inte heller varför han fick vara arbetsbefriad med bibehållen lön under sin uppsägningstid.
– De besluten har tagits av andra personer i kommunen, säger han.
Uppgifterna om att chefer hade många samtal med kvinnan så fort ärendet blev känt inom kommunen stämmer inte, uppger hon själv.
– Jag har tittat i min dagbok, säger hon och konstaterar att det dröjde nästan tio månader från händelsen innan hon fick ordentligt stöd.
SN har sökt topptjänstemannen. Via sin försvarsadvokat Cafer Demirok låter han hälsa att han inte har någon kommentar – förutom att han förnekar brott.
Rättegången om det misstänkta sexuella ofredandet hålls sannolikt i september.