Arbetsmiljön hos räddningstjänsten "dysfunktionell"

Det finns omfattande och allvarliga problem med arbetsmiljön hos Sörmlandskustens räddningstjänst i Nyköping. Det visar en extern utredning.

Katarina Högström Hadfy, HR-chef på Nyköpings kommun.

Katarina Högström Hadfy, HR-chef på Nyköpings kommun.

Foto: Nyköpings kommun

Nyköping2021-10-28 06:21

En "dysfunktionell arbetsmiljö" som riskerar att påverka "de operativa insatserna". Brist på tillit mellan medarbetare och ledning. Återkommande kritik mot räddningschefen och ledning som beskrivs som auktoritär, och ett arbetsklimat som generellt upplevs som dåligt.

Så beskrivs situationen bland räddningstjänstens fasta personal i Nyköping i en rapport som en extern konsultfirma, Human & heart, har tagit fram.

Medarbetare som har intervjuats menar att konflikter på arbetsplatsen hanteras dåligt. I några fall bedöms det finnas risk för sjukskrivningar på grund av dålig psykosocial arbetsmiljö.

Problemen är inte nya. Tidningen har tidigare berättat bland annat om larm från skyddsombud.

Såväl kommunens HR-chef Katarina Högström Hadfy som räddningschefen Patrik Kullman bekräftar att arbetsmiljöproblemen har funnits i flera år. Det är också anledningen till att en konsult har kopplats in, snarare än att situationen har förvärrats på senare tid, enligt Katarina Högström Hadfy.

– Det här är en proaktiv insats vi gör. Det är inte för att vi har en uppblossad konflikt här och nu, säger hon.

Bland dem som intervjuats i utredningen återkommer kritik mot chefer och särskilt mot räddningschefen Patrik Kullman.

– Jag vet att det finns kritik mot mig och det finns en upplevelse av mitt agerande. Sedan stämmer det ju inte överens med min bild av hur jag vill vara och leda verksamheten, säger han.

undefined
Patrik Kullman, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Samtidigt konstaterar utredningen att problemet inte enbart är kopplade till räddningschefen, utan även till andra chefer, där styrkeledare sägs "driva på konflikten".

Även Katarina Högström Hadfy menar att en grund till problematiken finns bland cheferna och i ledarskapet.

– Har du ett chefskap som inte är enat eller tydligt, där man drar åt samma håll, då blir det problem, säger hon.

Nu måste problemen redas ut, menar Katarina Högström Hadfy, både för de enskilda medarbetarnas skull och med tanke på vilken viktig samhällsfunktion räddningstjänsten har.

– Att det ska åtgärdas råder det ingen tvekan om, säger hon.

Trots att den externa utredningen pekar på risken för att arbetsmiljöproblemen kan få negativa konsekvenser även för räddningstjänstens operativa insatser, så behöver allmänheten inte känna någon oro, enligt Patrik Kullman. 

– Det finns ingen anledning att tro att samhället och medborgaren som möter oss ska bli sämre behandlade.

– Vår personal gör alltid sitt yttersta på insatser, säger Patrik Kullman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!