Branden utvecklade sig i ett spannmålslager i den gamla silon inne i Tystberga, in bakom den lokala pizzerian.
– Enligt personalen på plats luktade det brandrök redan på torsdagen. Så det är något som legat och gottat sig och pyrt ett tag. Orsaken till branden är oklar, men vi har den under kontroll. Vi lämpar ut den, som det kallas. Det innebär att vi bär ut det som brinner, i stället för att försöka släcka det med vatten, säger Andreas Blomquist, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.
Vad är det som brinner?
– Glöder är nog mer rätt ord. Det är mestadels damm och smuts. Vi bär ut det på torra backen och släcker.
Spridningsrisken är inte så stor va, med tanke på var det brinner?
– Precis. Det är ju en betongbyggnad, så glöden kommer inte så långt.
Det är Järnaföretaget Saltå kvarn som har spannmål i byggnaden. Enligt räddningspersonal som jobbade på platsen ska allt spannmål ha klarat sig, då glödhärden var längre upp i byggnaden. Men det luktade illa i lokalerna.