Runt om i Sörmland jobbas det febrilt med att få in årets skörd. På Lilla Kungsladugården är man i full gång med att ta in höstvetet.
– Nu jobbar vi så mycket vi orkar. När vädret blir bra då kör man. Nu gäller det att ta vara på timmarna som det går att göra saker på, säger Patrick Aulin, ordförande i Sörmlands distriktstyrelse för Lantmännen.
Vädret under sommaren har bjudit på varma dagar och en del regn.
– Det var jättevarmt fram till första dagarna i augusti. Sen har det kommit skurar och skurar, då är det inga väderleksrapporter som stämmer. Det blir mer eller mindre omöjligt att planera. Det går inte att skörda när det regnar, säger Patrick Aulin.
Hur känns det när det inte går att skörda?
– Det är både plus och minus. Det är vansinnigt tillfredställande när det går bra och ungefär lika frustrerande när det inte går att köra. Så när det regnar tar vi tillfället i akt och vilar, säger han.
Ute på åkern ligger Johan Persson under traktorn, han har fått problem med lågväxeln. Hans uppgift är att frakta vagnarna som skördetröskan har tömt vetet i, från åkern till gården.
– Det finns ingen tid till att meka nu. Desto längre jag står still, desto mer bråttom blir det sen. Så nu är det en snabblagning så att jag kommer igång igen, säger han.
Patrick Aulin påpekar att det finns alltid en plan B om något skulle gå sönder. Ett lantbruk i skördeperiod är ett logistikföretag mer än någonting annat.
Vad är det som är tjusningen med att vara bonde?
– Lika motigt som det kan vara ibland, lika tillfredställande är det när det fungerar. Man har ett helt år som börjar med sådd, och avslutar med skörden. Det är nya utmaningar hela tiden och det är roligt att jobba med förutsättningar man inte kan påverka, säger han.
Hur har det sett ut det här året för er del?
– För vår del såg det ett tag ut som att det skulle bli fantastiskt bra. Sen blev det väldigt varmt. När det började regna och det var som allra värst tänkte man att det här kommer gå åt pepparn. Men när allt kommer omkring så blir det ett normalår, säger han.
Patrick Aulin vill att folk blir mer medvetna om vår mat.
– Jag vill att man funderar på hur maten produceras och vilken apparat det är runt det. Vi kanske inte ska ta det för givet att det finns tillräckligt. Det kastas hemskt mycket mat och det kan man fundera på om det är rimligt att vi gör på det viset, säger Patrick Aulin.