Valborgsarrangör hoppas på spöregn

Det torra och varma vädret riskerar att stoppa valborgsbrasorna. "Blir det blåsigt kanske vi inte kan tända vår brasa", säger Peter Tholse.

Peter Tholse på Friluftsfrämjandet.

Peter Tholse på Friluftsfrämjandet.

Foto: Maja Edsö

NYKÖPING2019-04-27 14:08

I ett flertal län i landet råder det just nu eldningsförbud. Bland annat i Östergötland och i Stockholms län avråder man starkt från att elda.

Friluftsfrämjandet i Nyköping arrangerar sitt traditionella valborgsfirande halvvägs upp i Ryssbergsbacken, utan smällare och raketer. Tanken är att brasan tänds vid 18.30-tiden på tisdagskvällen om det inte blir för blåsigt.

– Om det blåser för mycket får vi vara försiktiga men nu hoppas vi på ett riktigt spöregn, säger Peter Tholse på Friluftsfrämjandet.

Men det finns en alternativ plan om det inte blir något regn.

– Vi har ju vårt fackeltåg för barnen och det är de som sedan tänder brasan med sina facklor. Om det inte går kör vi i alla fall fackeltåget, säger Peter Tholse.

Problemet om det blir för kraftig blåst är att gnistor från brasan kan fara iväg och då kan det lätt ta sig i den torra marken. Men det finns gott om vatten i området.

– Kylvattenledningen till SSAB går i backen och det är vattnet från den ledningen vi använder när vi sprutar snö på vintern, säger Peter Tholse.

Varför firar ni utan raketer och smällare?

– Jag har själv alltid tyckt illa om raketer och familjer med barn ska känna sig trygga här ute. Sedan värnar Friluftsfrämjandet om naturen och smällare och raketer hör inte hemma där.

Hur gör ni om det blir ett eldningsförbud?

– Nu har vi tillstånd från polisen att elda men om det kommer ett eldningsförbud så kommer vi inte trotsa det. Då nöjer vi oss med fackeltåget och alla andra aktiviteter vi anordnar.

Förutom den traditionsenliga brasan kommer det finnas tipspromenad, fiskdamm, servering och det kommer sjungas vårsånger. Vårtalet framförs av förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Gunilla Andersson (S).

Brasan är förberedd och står på plats. Den är inte så stor och kommer att brinna ur på ett par timmar.

– Vi kommer bevaka elden hela tiden och mot slutet häller vi på vatten. Men om det inte blir något regn och det blir blåsigt då tänder vi inte brasan, avslutar Peter Tholse.

Plats och tider för braständning på en del av alla valborgsfiranden.

Ryssbergen 18.30, Fåfängan 19.00, Nynäs 20.30, Stavsjö 21.00, Ramdalens IP 20.00, Strandstuviken 19.00, Nyköpingshus 20.30, Runtuna 21.00, Ludgo-Spelvik 21.00, Lästringe 20.45, Culturum "Barnens Valborg" ingen brasa men arrangemanget startar 13.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om