Vältajmad mässa gav hopp om ett växande näringsliv

I skuggan av varsel och beskedet om nedläggningen av Thorsmans fabrik i Nyköping kunde näringslivsdagen på Rosvalla skänka lite ljus.

Näringslivsdagen

Näringslivsdagen

Foto:

Nyköping2015-10-17 16:48

– Det känns som att det var bra tajmat ändå. Vi måste visa att det faktiskt finns ett näringsliv i Nyköpingsregionen som växer, säger kommunalrådet Urban Granström (s) när SN stöter på honom bland montrarna.

Temat för årets näringslivsdag, som arrangerades av Företagarna Nyköping-Oxelösund i samarbete med kommunerna, var utmaningar och möjligheter i regionen. Mässan öppnades för allmänheten klockan elva på lördagsförmiddagen, efter ett inledande företagsmingel och frukostseminarium för utställarna. 66 företag fanns på plats och pockade på besökarnas uppmärksamhet med popcorn, godis, och till och med chans till ny anställning. I Heda Skandinaviens monter fanns det möjlighet att lämna in en ansökan.

– Tanken är att besökarna ska kunna prata med eventuellt nya medarbetare. Det har varit ett jättebra tryck, säger Daniel Bengtsson som är projektledare för Nyköpingsföretagets största order någonsin.

Heda Skandinavien ska bygga om staket vid 27 anstalter och ordern är värd åtminstone 100 miljoner kronor. En av dem som lämnade in sin ansökan var lastbilschauffören Håkan Erixon från Nävekvarn.

– Konkurrensen om jobb är hård i dag. Jag tycker att arrangemanget att få träffa företag på det här sättet är väldigt intressant, säger han.

Varför lämnade du in en ansökan till Heda Skandinavien?

– Det verkar vara ett arbete med mycket variation, och det passar mig. Att köra lastbil är slitsamt och tar mycket på hälsan.

Det minglades flitigt på mässgolvet, men i surret hördes i bland oroliga röster om varsel och uppsägningar.

– Vi kommer inte att hitta företag som vill flytta sin verksamhet till företag, vi måste hjälpa dem som redan finns här att växa. Det kommer inte 158 nya jobb på ett bräde när de försvinner. Jobben finns i stället på olika platser. Det dyker upp ett här, och ett där, säger Urban Granström och visar med händerna.

För många stod det klart att Ostlänken och Skavsta flygplats måste fungera om Nyköpingsregionen ska kunna klara av utmaningarna.

– Ostlänken, Skavsta och närheten till Stockholm är avgörande. Det är bra att det satsas stort i regionen, säger Jannika Ahl.

Hon och kollegan Elisabeth Mikander driver butiken Gaya Yang i gallerian Västerport.

– Västerport är en spännande och nytänkande galleria. Vi ligger i delen som inte har hunnit utvecklats, så vi är här för att visa upp oss och få folk att ta några steg till när de är i gallerian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om