– Det är viktigt att såna här kulturella pärlor kan visas upp, både för Nyköpingsborna och för turister, säger Eva Andersson, ordförande i Nyköpings hembygdsförening.
Det börjar eka tomt i Pelles lusthus. Senast 31 mars ska Svenska Kulturpärlor vara klara med flytten och lämna över till de nya ägarna, efter försäljningen.
En fråga som väckt många funderingar är vad som händer med skyltsamlingarna och de andra föremålen, som till stora delar kommer från donationer till den tidigare ägaren Pelle Nilsson. Många föremål har koppling till handeln i Nyköping under förra seklet.
Hembygdsföreningen och Svenska Kulturpärlor har nu nått en överenskommelse.
– Vi har arbetat för det här under ett års tid och efter goda samtal landat i att stora delar av den gamla handelsboden kommer att stanna kvar i Nyköping, säger Eva Andersson.
Nu packar hembygdsföreningen ihop handelsboden som främst består av föremål från en gammal tobaksbutik. Sedan flyttas allt över gatan till Stadsvakten där föremålen ska ställas ut så småningom.
Hembygdsföreningen har köpt handelsboden av Svenska Kulturpärlor, till en hemlig summa.
Svenska Kulturpärlor behåller samtidigt den stora samlingen med reklamskyltar. De kommer framförallt att vara tillgängliga på gamlaskyltar.se. Hembygdsföreningen har också fått tillgång till skyltarna i digital form och kommer kunna låna in fysiska exemplar till utställningar.
– Min familj har ju Sveriges största samling och nu håller vi på att digitalisera skyltarna från Pelles lusthus. På sajten ska de även kompletteras med länkar om det finns information kopplat till företaget, säger Svenska Kulturpärlors vd Fredrik Åström och tillägger:
– Det finns ett väldigt stort nationellt intresse för gamla skyltar och nu når de en bredare publik.
Hembygdsföreningen vill gärna fortsätta förvalta Pelle Nilssons arv och visa upp Nyköpings historia som handelsstad. Eva Andersson är ständigt på jakt efter gamla föremål och har varit lyckosam på sistone. Förutom handelsboden fick Stadsvakten nyligen den klassiska Princess-skylten, och delar av ursprungsmöblemanget som donation.
– Och vi hoppas att Nyköpingsborna fortsätter skänka föremål från sekelskiftet till mitten av 1900-talet till oss. Vi ser det här som början till ett handelsmuseum för Nyköping är och har varit en stark handelsstad, säger hon.