Jesper Österberg har de senaste åtta åren jobbat som vaktmästare på Nyköpings folkhögskola. I slutet av augusti behövde han för första gången ge hjärt- och lungräddning, en elev på skolan han jobbar på hade kollapsat.
– Jag var i en lektionssal bredvid och lagade en pennvässare faktiskt.
När han var färdig och lämnade klassrummet ser han hur dörren till rummet bredvid öppnas och en lärare kommer ut och säger: "Hon har svimmat! Kom och hjälp!"
– Personen har då fallit ihop, hon ligger och krampar och blir mer och mer grå i ansiktet och ögonen var bakåtrullade.
Jesper Österberg ringer snabbt till SOS som direkt ger anvisningar i hur Jesper Österberg ska ge kvinnan hjärtkompressioner.
– Jag gav kompressioner i cirka tio minuter innan ambulansen kom. Det gick ganska bra, jag var ju så fylld med adrenalin att det sprutade ur öronen på mig, säger han.
Han lyckades hålla sig fokuserad tack vare larmoperatörens lugna och professionella beteende.
– Under tiden jag gör HLR så knäcker jag ett revben på henne. Jag blev ju såklart chockad.
Larmoperatören uppmanar honom att fortsätta ge kompressioner och betygar att det inte är någon fara.
– Det kom ju upp blod och slem från munnen då, det blev ju en jobbigare grej då. Inte under tiden, men efteråt.
Senare har Jesper Österberg fått höra att hans hjärtkompressioner räddade livet på kvinnan. Ambulansen fick, efter tre försök med hjärtstartare, igång kvinnans hjärta. Tack vare Jesper Österbergs agerande drabbades kvinnan inte av några bestående hjärnskador. Hon hölls nedsövd i några dagar men kunde sedan väckas och fungera som vanligt.
Jesper Österberg berättar att det inte riktigt går att ta in att han har räddat livet på en person.
– Nej, jag kan inte förstå det. Eller jag kan förstå det men jag kan inte greppa det, säger han.
Ett par veckor efter händelsen får han erbjudande om att gå en instruktörsutbildning för HLR, vilket han tackade ja till. Nu har han utbildat sju grupper med ungefär tio deltagare i varje.
Bara dagar efter att han genomgått utbildningen hamnar han i ett skarpt läge igen. Den här gången är det en äldre man som fallit ihop på sopstationen i Björshult.
– Då kunde jag med gott samvete säga: "det här kan jag", säger han.
Hur det gick med mannen på Björshult vet han inte, men han fick jobba med hjärtkompressioner även då tills ambulansen kom och löste av.