– Cyanobakterierna gillar de höga temperaturerna som vi kommer få nu de närmaste dagarna. Värmen och solen gör att de sannolikt kommer upp till ytan och risken ökar ju varmare det blir, säger Emelie Lundqvist på Informationscentralen för Egentliga Östersjön.
Det är alltid säkrast att vara försiktig när man ser att det finns algblomning. Algerna som blommar på sommaren är cyanobakterier och de kan producera toxiner. Den gröna varianten av algblomning är vanligast men också svårare att bedöma om den är giftig. För att avgöra det behövs vattnet testas.
De gröna blomningarna består vanligen av arterna Aphanizomenon spp och Nodularia spumigena. Även arten Dolichospermum förekommer i mindre mängder i sommarens algblomningar. Dock är det bara Nodularia spumigena som producerar toxiner i bräckt vatten. De andra två kan bli giftiga, men endast i sötvatten.
Men algblomning kan se ut på många sätt. Ett annat utseende på Nodularia spumigena brukar beskrivas likna rabarbersoppa och består av vita trådar vid och en bit under vattenytan.
– Utomskärs kan det vara de här vita trådarna man ser i vattnet. De ligger inte bara på ytan utan går ner en bit under ytan ner på djupare vatten också.
Man ska vara extra försiktig med hundar och barn gällande algblomningar. Symptom på förgiftning av cyanobakterier är svåra att identifiera och de kan variera mycket.
– Symptomen kan likna magsjuka, men även påminna om influensa och orsaka hudirritationer.