– Stoppet får naturligtvis ekonomiska konsekvenser men än så länge är det inte någon katastrof, säger han.
Enligt Peter Nyström innebär stoppet inte att öl från Nils Oscar kommer att försvinna från restauranger och Systembolagets hyllor – i alla fall inte på en gång.
– Vi har ett lager. Men det är klart att det kan bli problem med försörjningen om vattenläckan drar ut på tiden.
Nils Oscar har 14 anställda. Beslutet att stoppa produktionen gäller för torsdagen. Vad som händer framöver vet inte Peter Nyström.
– Vi vill naturligtvis att vattnet kommer tillbaka så fort som möjligt så att vi kan komma igång med produktionen. Men jag har inte hört någon prognos ännu, så vi tar en dag i taget. Stoppet ger oss dessutom möjlighet att planera för framtida projekt.
Nyköpings andra bryggeri – Brewing – har tvingats fatta samma beslut. Förutom att öl-produktionen stoppas kommer bolaget hålla restaurang Brewing stängd under torsdagen.
– Det blir kännbart för oss. Vi hade en fullbokad restaurangkväll och dessutom är detta viktiga bryggeridagar. Sommaren är en öl-säsong. Varje bryggeridag som försvinner är ett avbräck, säger Jonas Kandefelt, ägare och vd.
Han hoppas att både bryggeriet och restaurangen kan vara i gång under fredagen – men allt beror på hur tillgången till vatten ser ut.
– Vad jag förstår finns det inga prognoser för när läckan kan vara lagad. Jag hoppas på det bästa, säger han.
Brewing hade trots allt tur i oturen när läckan uppstod. Bryggeriet hade precis satt en brygd när läckan uppstod. Med tre minuters marginal lyckades man avbryta brygden.
– Om vi inte hade avbrutit brygden hade vi varit tvungna att hälla ut den, berättar Jonas Kandefelt.
För Oxelösunds hamn, med ungefär 200 anställda, innebär vattenläckan en utmaning även om bedömningen är att bristen på vatten inte ska påverka verksamheten.
– Det blir inte någon direkt påverkan på produktionen. Däremot måste vi se till att personalen har tillgång till dricksvatten och att det går att spola toaletterna. Men det ska vi kunna lösa, säger Douglas Heilborn, vd på Oxelösunds hamn.
Hur då?
– Vi vet att kommunen ska ställa ut tankar. Vi får hämta dricksvatten där. Sedan har vi tillgång till annat vatten som vi kan använda i toaletterna.
SSAB Oxelösund uppmanar all personal som har möjlighet att arbeta hemifrån, berättar Sari Heikkinen, presskontakt.
I övrigt påverkas SSAB:s verksamhet inte i någon större omfattning, uppger hon. Detta eftersom framför allt industrivatten och sötvatten används i produktionen.
En av Nyköpings större privata arbetsgivare, Studsvik AB, påverkas inte alls av vattenläckan. Bolaget har ett eget vattenverk och ett eget reningsverk, uppger Eva-Lena Lindgren, kommunikationschef.