Vattenläget under kontroll i Sörmland

Trots rekordlåga vattennivåer i stora delar av södra Sverige råder det ingen vattenbrist längs Sörmlandskusten. I Nyköping och Oxelösund har vattenförbrukningen dessutom minskat de senaste 30 åren.

NYKÖPING2016-05-09 22:25

De rekordlåga nivåerna beror på att det inte har snöat eller regnat tillräckligt under höst, vinter och vår då grundvatten bildas. Även om det skulle regna massor i maj så skulle läget inte förändras eftersom växtligheten suger upp det mesta så här års.

Hälften av allt kommunalt dricksvatten i landet kommer från grundvatten som tas upp ur marken. Sommartid kan vattenkriser uppstå när många sommarboende samtidigt skruvar på vattenkranarna. I Trosa har vi dock läget under kontroll, säger Rune Larsen, vatteningenjör i kommun.

– Vi mäter vattennivån en gång i månaden och det ser bra ut. Vattnet tas från grundvattentäkt. Dessutom säkerställer vi nivåerna för framtiden genom att bygga en ny vattenledning mellan Vagnhärad och Trosa, berättar Rune Larsen.

I Nyköping och Oxelösund levereras vatten från sjön Yngaren som därefter filtreras vid Larslundsverket innan det rinner ut i vattenkranar och toaletter.

– Vattenbrist skulle det nog bara bli om vattenverket plötsligt skulle sluta fungera. Vi har så det räcker. Dessutom har vattenförbrukningen minskat sedan 1980-talet fram till i dag - trots att befolkningen ökat, berättar Kurt Boström, driftansvarig Nyköping - Oxelösunds Vattenverksförbund.

Vattenförbrukningen har minskat från ungefär 6 miljoner kubikmeter vatten under 1980-talet till dagens 4,7 miljoner kubikmeter vatten, berättar Kurt Boström.

– Orsaken är ökat miljömedvetande bland människor överlag. Dessutom har nya hus även lägre vattentryck i ledningarna så därför används även en mindre mängd vatten. Ett exempel är lågspolande toaletter.

Flen, Vingåker och Katrineholms gemensamma bolag Sörmlands vatten har ingen annalkande vattenbrist, berättar kommunikationschefen Jessica Scheutz. Flen tar idag sitt råvatten från sjön Båven. Vattenverket stod klart 1964 och är i behov av upprustning. Därför har politikerna fattat beslut om att bygga en överföringsledning för dricksvatten från Katrineholm till Flen. Även mellan Valla och Flen kommer en ny vattenledning att behöva anläggas

– Vingåker har generellt dålig vattenreservkapacitet. Därför fyller vi på med vatten från Katrineholm, säger Jessica Scheultz

Från Länsstyrelsen så menar man att den kommunala vattenförsörjningen är hyfsat tryggad i Sörmland. Det är framför allt hushåll som har enskilda brunnar som bör hushålla för att inte drabbas av eventuell vattenbrist så här års.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om