– Jag är arbetskraft i det här landet och har jobbat och betalt skatt i fyra år. Jag tycker mitt ärende är väldigt klart, säger Bahador Khani som jobbar på Distriktveterinärerna i Nyköping sedan två år.
Ett arbetstillstånd gäller i högst två år och Bahador Khanis senaste tillstånd har gått ut.
– Jag är desperat och ledsen. Jag kan inte hälsa på mina föräldrar i hemlandet för man måste ha ett godkänt arbetstillstånd för att få komma tillbaka in i Sverige, säger han.
Totalt fick Migrationsverket in 84 960 ansökningar om arbetstillstånd 2020. Av dessa godkändes 15 231 stycken. Bland de godkända ansökningar fanns det två veterinärer.
– Det är inget problem för mig att fortsätta jobba men jag kan inte resa ut ur landet för då kan jag inte komma tillbaka. Mina föräldrar kan bli sjuka eller om jag behöver göra någon utbildning utomlands inom mitt yrke så går inte det nu, säger han.
Bahador Khani tycker att det är svårt att få tag på någon på Migrationsverket.
Robert Haecks jobbar som presskommunikatör på Migrationsverket och är insatt i Bahador Khanis ärende.
– Vi beklagar att han fått vänta, men handläggningstiden kan variera då ärenden hanteras individuellt. En anledning på att det dragit ut på tiden kan vara att Bahador har varit i Sverige och jobbat i fyra år. Då blir det så att ansökan om arbetstillstånd automatiskt går över till en ansökan om ett permanent uppehållstillstånd, säger han och fortsätter:
– Men om alla papper och allt är i sin ordning så kan det gå ganska snabbt när ansökan börjar handläggas.
Men går det inte att ge Badahor ett tillfälligt tillstånd innan beslutet om permanent uppehållstillstånd är avgjort?
– Nej, man kan inte ha två ärenden på gång samtidigt. Nu ska det avgöras om han får ett permanent uppehållstillstånd, säger Robert Haecks.
När Bahador Khani växte upp i Iran hade hans familj kor hemma.
– Min största passion var att få jobba med kor och nu gör jag det, säger han.
Han utbildade sig till veterinär i Ungern och gjorde sin praktik i Sverige. Han har även arbetat som distriktsveterinär i norra Lappland.
– Så nu vet jag hur det är att jobba i 35 minusgrader, säger han.
Han gick en extra kurs förra året på Jordbruksverket.
– Efter den kursen är jag officiell veterinär för den svenska staten. Jag hjälper de svenska bönderna med deras djur, säger han.