– Vi har inte haft några ärenden än men vi har en beredskap för att säkra att djur inte sprider rabies i Sverige, säger Camilla Thunström, djurklinikchef på Evidensia i Nyköping.
Människor som flyr kriget i Ukraina med sina husdjur har ett force majeure-undantag. De kan alltså ta med sig sina djur, även om de inte kan visa att de uppfyller införselskraven, enligt Jordbruksverket.
Djur som saknar rätt dokumentation behöver därför utredas för att förhindra att rabies kommer in i landet.
– Utgångspunkten är att ta hänsyn till de humanitära behoven, att få ha kvar sitt sällskapsdjur, samtidigt som vi säkrar att Sverige även fortsatt har ett gott smittskydd, säger Simon Löfgren, biträdande enhetschef på Jordbruksverket.
Evidensias djurklinik i Nyköping har fått rutiner från Jordbruksverket för att kunna hantera eventuella djur som kommer till Nyköping och saknar rätt dokumentation.
– Vi kan vara en av de kliniker som djurägare söker sig till, säger Camilla Thunström.
Kliniken utreder då först vilka handlingar som finns och att det går att koppla dem till det aktuella djuret. Om något saknas tas en kontakt med Jordbruksverket via ett speciellt journummer.
– Det kan handla om att rabiesvaccinera, ta blodprover eller id-märkning, men även instruktioner till djurägaren hur de ska hantera djuren.
Hanteringen kan röra karantän hemma eller i Jordbruksverkets regi. Isolering är den åtgärd som tillämpas på djur med okänd vaccinationsstatus, enligt Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.
Om djuren är sjuka eller behöver vård av någon annan anledning, så är det djurägaren själva som måste stå för kostnaden.
– Men Evedensia kan hjälpa till att söka pengar från fonder, säger Camilla Thunström.
Rabies orsakas av ett lyssavirus och kan drabba både djur och människor. Den har ofta har en lång inkubationstid och därför kan man förhindra sjukdom genom att omedelbart efter smittillfället vaccinera och ge specifikt immunglobulin.
Bryter sjukdomen ut är det en till 100 procent dödlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten.
Införsel av sällskapsdjur från Ukraina har inte fått Jordbruksverket att generellt rekommenderar rabiesvaccination av svenska hundar och katter.
Jordbruksverket står för alla kostnader i beslut som handlar om att skydda folkhälsan mot rabies.