Allt som har att göra med följetongen kring torgen Àr en följd av den kommunala satsningen "Levande torg". I projektet ryms det nya à krokens torg, den nya kafécontainern, samt beslutet att flytta foodtrucksen frÄn Stora torget till à kroken.
Förvisningen av foodtrucks vÀckte starka kÀnslor redan innan containern dök upp. NÀr containern vÀl stod dÀr blev kritiken till en kritikstorm.
Dels mot den synbara orÀttvisan i att en container fÄtt plats pÄ Stora torget medan foodtrucks fÄtt nöja sig med det döda, dels mot containerns yttre.
Det var aldrig tÀnkt att den skulle förbli svart och definitivt inte inhÀgnad bakom byggstaket, men den oglamorösa bilden slog rot hos Nyköpingsbor.
I kommentarsfÀlt pÄ bÄde SN och i Facebookgrupper vÀdrades ocksÄ teorier om att Smakimperiet skulle ha en otillbörlig relation med kommunen, och att det var skÀlet till att Smakimperiet "fick" containerkontraktet.
Ingela och Marcus Ljung bestÀmde sig till en början för att försöka bemöta kritikerna i kommentarsfÀlten.
â Egentligen brydde vi oss inte först. Vi vet att allt har gĂ„tt rĂ€tt till och att vi Ă€r bra personer. Men nĂ€r folk skrev grejer om oss som bara inte stĂ€mmer, dĂ„ blev jag faktiskt ledsen, sĂ€ger Ingela Ljung.
Nu, nÄgra veckor senare, Ängrar paret att de svarade kritikerna i forumen.
â DĂ„ fick jag svar som "sĂ„ dĂ€r skulle aldrig en seriös företagare skriva". Vi insĂ„g att det inte var nĂ„gon poĂ€ng med att gĂ„ i debatt mot folk som redan bestĂ€mt sig, sĂ€ger Ingela Ljung.
Smakimperiet Àr tydliga med att de har inte fÄtt förtur till containern, och att de inte har varit inblandade i beslutet om foodtrucksen.
Enligt Ingela Ljung började containerprojektet med att kommunen, pÄ ett möte med stadens krögare i maj, aviserade om att det skulle bli en container pÄ torget.
â Alla med nĂ„gon typ av sjĂ€lvaktning tĂ€nkte ju att det hĂ€r Ă€r vĂ€rldens mest puckade projekt. Vi har inte fĂ„tt det hĂ€r â utan snarare var ingen annan dum nog att ta det.
Ingela Ljung beskriver trots allt projektet med glÀdje. Hon kommer i grunden frÄn eventbranschen och Àr van vid korta deadlines och sena besked och hon gÄr igÄng pÄ att "lösa problem". Dessutom har samarbetet med kommunen fungerat utmÀrkt, berÀttar hon.
PÄ fredag öppnar Smakimperiet sin servering, lagom till Park till park. "Torget" kommer att vara namnet pÄ containern, och konceptet Àr okomplicerat:
â Folk ska kunna sitta hĂ€r, Ă€ta enkel mat som Ă€r relativt billig, och dricka en god öl, sĂ€ger Ingela Ljung.
Det primitiva köket i containern lĂ„nar sig inte heller till avancerade rĂ€tter. I matvĂ€g kommer Torget att servera "bao buns", en kinesisk taco-liknande rĂ€tt, glass frĂ„n Ăsvreta, och dryckesmenyn bestĂ„r av öl och vin.
PÄ Park till park kommer det frÀmst vara dryck pÄ Torget, och den riktiga menyn gÀller frÄn mÄndag.
Att foodtrucksen fÄtt flytta till à krokens torg Àr helt naturligt, tycker Ingela Ljung.
â Ă krokstorget Ă€r ju byggt för foodtrucks, och det Ă€r del av en stadsplanering. Det Ă€r inget konstigt. NĂ„gon gĂ„ng mĂ„ste man ta det dĂ€r steget, Ă€ven om det Ă€r jobbigt med förĂ€ndring.
Ingen vet om containern kommer att stÄ pÄ Stora torget igen nÀsta Är. Konceptet Àr lite av ett test frÄn kommunens sida, med temporÀra bygglov och tillstÄnd.
â Vi försöker det hĂ€r Ă„ret, och sĂ„ hoppas vi att Nyköpingsborna förstĂ„r att det hĂ€r Ă€r just ett försök.