"Vi måste prata om hur dåligt unga mår"

Depression, oro och ångest ökar bland svenska ungdomar. Enligt vissa undersökningar mår vi hela tre gånger sämre i dag än på 90-talet.

DSC_0433.jpg

DSC_0433.jpg

Foto:

Nyköping2014-03-01 00:00

17-åriga Greta Sjöström är väl medveten om problemet och upprörs över att det pratas så lite om det.

– Det är väldigt många som mår väldigt dålig, säger hon.

Greta har själv erfarenhet av psykisk ohälsa, hon fick nyligen diagnosen depression, ångest och ätstörning UNS (utan närmare specifikation). Medverkan i S.N.U.S. föregicks av viss tvekan, men insikten om vikten av att budskapet sprids övervägde rädslan att bli offentlig med sjukdomen. Det var först när hon började prata med sina kompisar och skriva på Twitter om de egna känslorna som hon upptäckte att förvånande många mådde precis lika dåligt. Och liksom hon är det också många som tiger om sina upplevelser – för att de skäms och beskyller sig själva, eller för att de inte vill visa sig svaga.

– Jag hatar att det här är så tabubelagt! Vi måste börja prata om hur dåligt unga mår, säger Greta.

Att problemet förminskas skadar de drabbade allra mest. Depression är en tung sten att bära själv, dessutom menar Greta att förståelsen för psykiskt sjuka generellt är mindre än för de som har en kroppslig sjukdom eller skada.

– Om jag ligger hemma i min säng en hel dag förlamad av ångest kan jag inte sjukskriva mig, men om jag är lite förkyld är det helt lugnt. Folk tycker inte att depression är en riktig sjukdom.

När hon skriver om sin ångest, depression och ätstörning i sociala medier möts hon ofta av personer som tror att hon bara söker uppmärksamhet.

Men psykisk ohälsa är allvarligt. Även de sjukdomstillstånd som inte är livshotande tär, och de drabbade vittnar ofta om bristande ork som går ut över skola, arbete, vänner eller fritidsintressen.

Eftersom hon mådde så dåligt bestämde sig Greta, för några månader sedan, för att gå till en psykolog. Det största steget hon upplever sig ha tagit sedan dess är det från att känna hopplöshet, till att faktiskt vilja bli frisk. Ett destruktivt tankemönster har brutits och Greta rekommenderar fler att söka hjälp.

För att man helt ska komma till rätta med problemet tror hon dock att en större samhällsförändring måste till, då pressen på unga att prestera i skolan och på jobbet likväl som socialt och utseendemässigt är för hög.

– De upplever att de inte räcker till. Skolan bör också undervisa om psykisk ohälsa på samma sätt som den i dag gör om fysisk, för att unga som drabbas av depression snabbt ska kunna identifiera och hantera den.

Vad kan man göra själv om man mår dåligt?

– Ge det en chans att gå och prata med någon! Sedan är det bra om man berättar det för sina närmaste. För att få tankarna på annat kan man också göra sådant man tycker är kul, hitta en fristad, säger Greta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om