Det är en varm sommardag och Victor Hellros, tillsammans med två andra fotografvänner, sitter i ett gömsle mitt ute i någon av Hälsinglands skogar och väntar på att en björn ska komma förbi och tillfälle att ta den perfekta bilden ska ges. Svetten rinner och klädesplagg åker av ett efter ett.
Så beskriver Victor Hellros, 35, ett av sina möten med en björn – nu ställer han ut sina verk på Sörmlands museum.
Utställningen som han nu hänger upp, Ur ugglornas dunkla skog, innehåller, trots namnet, mycket mer än bara ugglor.
– Det blir mycket ugglor, första gången jag såg en uggla var kanske fyra år sedan, det var ett fantastiskt möte. Det är svårt att beskriva, säger Victor Hellros och berättar att just den ugglan såg han strax utanför Nyköping.
Allt eftersom intresset växte sig större tog han sig längre och längre bort från de sörmländska skogarna och har hamnat på platser som Dovrefjell och Lofoten i Norge och till de svenska skogarna i bland annat Hälsingland, där han upplevde mötet med björnen.
Vad är det bästa med fotografering?
– Det är nog att man aldrig blir färdig, något kan alltid bli bättre. Att sitta och vänta en hel dag på att en havsörn ska komma och landa utanför kojan och när den väl gör det är det en så stor adrenalinkick.
Han beskriver fotograferingen som en konstform och uttrycksform likt andra.
– Man kan fota efter mående och välja lite mörkare eller ljusare bilder. Det här är något jag behöver göra.
Det är ofta tidskrävande att få till den perfekta bilden, det ska bland annat planeras om hur och var man ska hitta djuret och vilken typ av bild man vill ta. Victor Hellros är noga med efterforskning av djuren han ska fota och är mån om att inte göra för stora intrång i djurens revir.
Resandet är också något som tar tid och många nätter har han spenderat i bilen på väg till olika platser. Efterarbetet av bilderna däremot lägger han inte mycket tid på.
– Kanske två minuter, säger han och skrattar och förklarar att han försöker att göra bilden så färdig som möjligt redan vid exponeringen.
Fotografering är en fin sysselsättning, förklarar Victor Hellros, det är samma villkor för alla och det finns egentligen inga gränser för vem som kan ägna sig åt det. Han berättar också att han fått många nya, och oväntade, vänner genom intresset, bland annat en man i 80-årsålder som delar intresset för ugglor.
Utställningen invigs på lördag 3 februari och kommer att vara öppen till 26 maj.