Villapriserna ökar medan bostadsrätter stannat av

Försäljningen av villor fortsätter gå bra i Nyköping och Oxelösund. Men i marknaden för bostadsrätterna syns en nedtrappning.

Villapriserna har gått upp i Nyköping och Oxelösund.

Villapriserna har gått upp i Nyköping och Oxelösund.

Foto: HASSE HOLMBERG

Nyköping2020-05-04 05:49

– Rent generellt så känns det som att vi har ett väldigt positiv marknad för villor i Nyköping och Oxelösund, säger Michael Lundholm på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Nyköping. 

Länsförsäkringar tagit fram statistik över genomsnittliga löner och bostadspriser i Sverige. Bland landets kommuner ligger Nyköping på plats 197 och Oxelösund plats 188. I Nyköping är medianårsinkomsten 290 200 kronor och där får en person 11,8 kvadratmeters villa per årsinkomst. 

Detta går att jämföra med Oxelösund där medianinkomsten är 271 800 och man får 12,8 procent kvadratmeters villa på en årsinkomst. Tittar man istället på bostadsytan i en bostadsrätt man får per årsinkomst skiljer det sig lite mer. Där får en invånare 14,5 kvadratmeter i Nyköping medan det är hela 24, 9 kvadratmeter i Oxelösund. 

– Jag skulle säga att bostadsrätter på de här orterna har stagnerat något men de går fortfarande bra att sälja. Marknaden håller sig bra trots coronatiderna och det vi eventuellt står inför. 

De senaste fem åren har bostadspriserna ökat i båda kommunerna. Lokalt har priserna gått upp på villor med ungefär sju procent de senaste året. 

– Det varit en väldigt fin uppgång på villor och bostadsrätter och det gäller både Oxelösund och Nyköping. Bostadsrätterna har haft en lite negativ utveckling det senaste året men tittar man på en femårsperiod så har vi haft en utveckling uppåt med en värdeökning.

Något som haft en uppgång i pris och efterfrågan är försäljningen av fritidshus i Oxelösund och Nyköpings kommun.

– Fritidshus har varit en spännande marknad. Där har det varit väldigt välbesökt på visningarna. Det kan kanske vara för att man vill vara hemma och fira semester i sommar och eventuellt längre fram också. 

Anders Wallén på Fastighetsbyrån i Nyköping berättar att priserna på bostadsrätter och villor i Oxelösund gått upp med 28 procent på två år. I Nyköping har villorna gått upp med 14 procent medan bostadsrätterna gått upp med sju procent.  

– Prisutvecklingen är väldigt stark i Oxelösund över tid. Det är ett lågt utbud av bostäder och det gör att priserna pressas uppåt. Utbudet har ökat på bostadsrätter och det är därför man ser en viss avmattning. Det är samma fenomen i Nyköping. Utbudet av bostadsrätter är betydligt större än utbudet på villor och därför så har de en starkare prisutveckling än vad bostadsrätterna har, berättar Anders Wallén. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!