Från och med 2024 kommer en av fyra lägenheter hos Nyköpingshem att börja betala för sin individuella förbrukning av vatten. Systemet kallas för individuell mätning och debitering, IMD, och har redan införts i andra delar av Sörmland, exempelvis i Eskilstuna. Tanken är att skapa incitament till att spara på vatten och energi.
– Vatten är snart en bristvara i världen, så vi behöver hitta lösningar. Det här kan ge en extra peng i plånboken samtidigt som man blir medveten om sin vattenförbrukning, säger Mikael Vestin, projektchef på Nyköpingshem.
Tidigare har alla hyresgäster delat på den gemensamma kostnaden för fastighetens vattenförbrukning, vilket inneburit att en flerbarnsfamilj betalat ungefär lika mycket för sin vattenförbrukning som ett singelhushåll, förutsatt att de har ungefär samma storlek på lägenheten.
Mätarna sitter redan uppe i alla Nyköpingshems nyproduktioner och lägenheter som genomgått större renoveringar sedan 2013.
Vad priset kommer landa på är ännu inte fastställt – Nyköpingshem och Hyresgästföreningen ska förhandla under hösten. Förhandlingarna ska fastslå hur stor del av hyran som idag motsvarar vattenkostnader, och som i framtiden kommer dras av, förklarar Mikael Vestin.
Troligt kommer hyresgästen antingen få en rörlig avgift som läggs på efter "torrhyran", eller så kommer normalförbrukningen ingå och hyresgästen får betala en avgift på allt vatten därefter. Så har i alla fall andra fastighetsbolag beslutat sig för att ta betalt, berättar Anna Nykvist, Hyresgästföreningens förhandlingsledare i region mitt.
– Tanken är att det ska vara ett nollsummespel, i stort sett. Fastighetsägaren ska inte kunna skära emellan en massa. Det är hyresgästen som ska tjäna på detta, säger hon.
– Vi har sett hela lägenhetshus som lyckats sänka sin förbrukning drastiskt.
I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per dygn och person. Majoriteten går till personlig hygien. De som troligen kommer förlora på omställningen mest är stora familjer med tonårsbarn – vars vattenförbrukning ofta är hög.
– Man kan se det som att tidigare har ensamhushållen mer eller mindre subventionerat flerbarnsfamiljens vattenförbrukning. Nu blir det mer rättvist, man betalar för sin egen förbrukning, säger Anna Nykvist.
Att införa IMD pågår redan i stora delar av landets flerfamiljshus, efter EU-direktiv och svenska lagkrav sedan 2021.