Wedspisens verksamhet hotas – måste flytta

Restaurang Wedspisen ställde på ett lyckosamt sätt om sin verksamhet under pandemin men nästa månad kan de stå utan lokal. "Det är tråkigt", säger Samir Haddad som driver restaurangen.

Stefan, Emma, Jörgen och Mansor arbetar på restaurang  Wedspisen och har precis förberett alla dagens matlådor.

Stefan, Emma, Jörgen och Mansor arbetar på restaurang Wedspisen och har precis förberett alla dagens matlådor.

Foto: Amanda Hanssen

Nyköping2021-07-03 06:30

Restaurang Wedspisen på Blommenhovsvägen 26 startade år 2002 och är en populär lunchrestaurang för arbetande i området och pensionärer. När pandemin slog till var första månaderna tuffa eftersom de förlorade många gäster. Samir Haddad, som driver restaurangen, kom då på idén att sätta upp ett tält utanför och sälja matlådor via food trucks (matbilar).

– De ville inte komma in så vi kommer till dem, säger Samir Haddad.

Idag har de två bilar, en som brukar stå på Nyköpings torg och en utanför Orio, men deras verksamhet hotas. De riskerar att stå utan lokal och möjlighet att laga luncher. Området kring Blommenhovsvägen ska bli ett lägenhetsområde och därför behöver de flytta.

– Det är tråkigt, säger Samir Haddad som under ett års tid sökt efter en ny lokal utan att hitta någon.

Just nu har de ett tillfälligt kontrakt på en månad men efter det vet de inte. Samir Haddad har pratat med några hyresvärdar men inget är klart. Hittar de inget kan de tvingas stänga. Samir Haddad är dock förhoppningsfull.

– Jag är inte säker, men jag har stora förhoppningar att det blir något, säger han.

Eftersom de också förlorat många kunder på att de stora industriföretagen flyttat tror han det kan bli bra på en annan plats också, bara de hittar en lokal. Han planerar då att starta ett till utlämningsställe och anställa tre nya.

– Det viktigaste är våra anställa, säger Samir Haddad. 

undefined
"Jag känner nästan alla mina gäster vid namn", säger Samir Haddad som under 11 år drivit restaurang Wedspisen.

De flesta har arbetat på restaurang Wedspisen i många år. Samir Haddad har drivit restaurangen i elva år men innan dess drev hans kusin Jean Hajj den. Samir Haddad bodde då i Falkenberg med sin familj. Där han drev en glasskiosk och ett kafé, men när kusinen frågade om de skulle bli kompanjoner, flyttade familjen Haddad till Nyköping.

– Det är det roligaste att träffa mycket folk. Varje dag händer någonting nytt så det är jätteroligt, säger Samir Haddad som känner nästan alla kunder vid namn.

Resturangens koncept har alltid varit detsamma, att servera svensk husmanskost. Det var ett krav för att Jean Hajj skulle få starta restaurangen i lokalerna. De serverar endast lunch och Samir Haddad börjar sin arbetsdag klockan tre på natten för att maten ska vara klar tills dess. De anställda börjar klockan sex.

– Jag tackar kunderna för att de är här. En sån här verksamhet utan kunder lever inte länge, säger Samir Haddad.

undefined
Klockan 11 öppnar restaurangen som enbart serverar lunch och husmanskost. Emma är en av dem som arbetat längst där, i 14 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!